Skip to main content

Un nume self-made de business în HoReCa

Episodul 13: Nobel Cuisine – Gusturi internaționale pe plaiuri românești

imm-antreprenor-13-gata-de-business-episod-13

Ești interesat de Smart Business? Hai să activezi online banking.

În ultimii ani, datorită unor show-uri TV, pasiunea pentru gastronomie fie a renăscut în rândul românilor, fie s-a conturat într-un mod mai profesionist. Ajută atât deschiderea tot mai mare a romanilor către călătorii, daca e să ne referim la clienți, dar și experiența adusă din afară, în ceea ce privește bucătarii locali.

Un astfel de chef este și Andrei Voica, fost câștigător MasterChef și fondatorul restaurantului craiovean Nobel Cuisine. Meniul propus de Chef Andrei este parțial dedicat bucătăriei spaniole, dar propune și o varietate de hit-uri internaționale.

 

Să o luam cu începutul. Care sunt primele bucăți de istorie ale business-ului Nobel Cuisine?

Dacă ar fi să povestesc viața mea de când m-am apucat de fotbal și până am intrat în bucătărie, cred că aș scrie o carte. Îmi place să spun că tot timpul am avut bucătăria în sânge – am avut-o de la mama, de la bunica, brutăreasa satului. În realitate, totul a început din copilărie, din bucătăria în care bunica ne pregătea pâinea caldă pe care o devoram cu brânză. 

 

Visai atunci să “furi” meseria bunicii sau să ajungi să gătești poate chiar mai bine decât mama?
Nu, pe-atunci visul meu era sa ajung la Naționala României. Și iată că am ajuns, dar sub altă formă - ca bucătar principal. În prezent, pe lângă munca de zi cu zi la restaurantul meu, sunt Executive Chef al echipei de fotbal de prima ligă la Universitatea Craiova și Executive Chef al Naționalei de Fotbal a României, roluri cu care mă mândresc foarte mult. Dar până la împlinirea visului a fost multa muncă.

 

De unde a venit numele afacerii?

Chiar de la premiile Nobel. Încă de când eram în Spania știam că dacă îmi voi deschide restaurantul meu, așa se va numi. 

 

Ai câștigat MasterChef. De ce te-ai întors acasă? 

Îmi pune foarte multă lume această întrebare. Ceea ce am realizat în România, nu aș fi realizat niciodată în Spania. Spania m-a format, dar am simțit că în România pot să îmi deschid o nișă, că pot să fac ceva pentru oameni și să le arăt și altceva. Și chiar asta s-a întâmplat. 

 

Cum a fost începutul business-ului? Greu, ușor? 

Primul an în HoReCa cred că practic nu se pune, este anul în care înveți să controlezi piața, în care aduci clientul pe un drum al tău. După care, toate intră pe un făgaș normal daca faci lucrurile ,,corect” față de clienții tai. În prezent, am clienți care vin de drag la restaurant și nici nu mai aleg ce mănâncă, îmi spun: „Ce vrei tu, chef”. Pentru mine asta e cea mai mare realizare.

 

La început, ai avut la fel de multe locuri ca acum?

Da, locurile sunt aceleași, oamenii s-au schimbat. Atunci am avut puțini, acum sunt mai mulți. Este un restaurant à la carte, de 70 de locuri. Nu îmi trebuie mai mult. Vreau doar să gătesc cu gust. 

 

Care a fost cea mai inspirată decizie de business, pentru care te feliciți chiar?

Cea mai inspirată a fost că am avut curajul să încep. Nu am plecat cu foarte mulți bani la început. Am venit cu banii pe care i-am făcut în Spania și cu cei pe care i-am câștigat la MasterChef. Așa am deschis. Alte decizii bune au fost să schimb meniul à la carte de două ori pe an, să mențin sau chiar să îmbunătățesc calitatea produselor pe care le avem.

 

La cât s-a ridicat prima investiție, prima cheltuială, să zic așa, și nu investiția anuală? 

Am avut la început 100.000 de euro pe care i-am adus acasă și pe care am avut curajul să îi investesc pentru că știam că mă pot baza pe ceea ce fac. 

 

Cum ați depășit perioada de pandemie?

De foarte mare ajutor mi-a fost in perioada pandemiei un credit acordat rapid de cei de la Raiffeisen Bank. Chiar m-a ajutat, mai ales la începutul pandemiei, atunci a fost vital. Am fost foarte mulțumit pentru că m-au dus pe un drum pe care îmi duc și eu clienții - mi-au spus pe unde e bine să merg, ce trebuie să fac la final. Mi-au dat încredere să pot să continui pe acest drum.

 

Care ar fi ingredientele cheie pentru succes în HoReCa sau ce sfaturi i-ai da unui coleg antreprenor?

  • Să aibă curaj. 
  • Să știe foarte bine conceptul - să îl contureze foarte bine în minte, să îl prezinte ca atare și să se țină de el.
  • Să acorde atenție maximă meniului - să fie bine asociat cu restaurantul. 
  • Să știi foarte bine ce faci - daca știi să faci paste, paste să faci, dar să fie cele mai bune. 
imm-antreprenor-13-gata-de-business-episod-13

Cum credeți că va evolua piața în care activați în următorii 5 sau 10 ani, având în vedere schimbările aduse de pandemie pe toate planurile, de la mentalități la fluxuri de lucru?

Cred că HoReCa e un drum plin de dezvoltare. Chiar dacă a venit pandemia, continui să văd restaurante deschise, concepte noi. Cred că va evolua în continuare.