Skip to main content

Ce se întâmplă când nu fugim de provocări în business?

Episodul 2: Incorporate: un business plin de curaj

gata-de-business-video-episod-2

Incorporate este un business prin care reușești să îți faci o firmă foarte rapid, într-o aplicație online, chiar dacă nu ești avocat. Aplicatia Incorporate îți pune la dispoziție toate draft-urile de documente de completat pentru înregistrarea firmei, actualizate, te ghidează în procesul completării, astfel încât să fie corecte și îți oferă și tips & tricks. De exemplu, știai că permisul de conducere nu echivalează cu o carte de identitate sau că sediul social nu trebuie să fie același cu sediul fizic? Până acum, căutai singur documentele sau informațiile pe diverse site-uri instituționale și nici nu prea înțelegeai ce trebuie să faci.. Sau aveai alternativa de a colabora cu un avocat pe anumite sume de bani, în funcție și de calitate, în timp ce aplicația oferă un preț mic, iar calitatea documentelor sunt corespunzătoare. 

Miriam Constantin are o experiență de 12 ani ca avocat, însă a renunțat la un job sigur in domeniu, pentru a merge pe drumul antreprenoriatului. În ediția de astăzi a emisiunii, vom sta de vorba cu  Miriam despre alegeri, curaj, dar și despre cum e să creezi un produs într-o industrie tradițională și tradiționalistă, în care rezistența la schimbare este foarte mare.

 

Nu pare că ți-a fost ușor să iei această decizie

Nu prea, momentul a fost dificil și amânat pentru că este foarte greu să renunți la profesia ta pe care o ai de zeci de ani, plus că în avocatură e vorba despre reputație, iar în momentul în care renunți, lumea percepe asta ca pe un failure.

Dar am ajuns apoi să cunosc minunata lume a programatorilor, să vorbesc cu oameni fascinanți, să înțeleg ce sunt concepte precum “life time value”, “cost of acquisition”, ce cuprinde un P&L sau o proiecție financiară, cum se completează programatorii front end cu cei back end, ce înseamnă strategia de branding și canalele de achiziție. Pentru voi poate nu e cine știe ce, însă colegii mei avocați sigur înteleg de ce e așa departe de zona noastră de confort și, astfel, un câștig în sine. 

Încă este greu și ma gândesc daca am luat decizia corectă, dar asta o să se vadă în timp. 

 

Cum ai caracteriza primii 2 ani? Îți imaginai atunci că vei ajunge în punctul în care te afli astăzi?

Primii 2 ani au fost un exercițiu intens de învățare, un trial & error foarte intens pentru mine. Abia acum se conturează acțiuni efective și mici succese. Nu îmi imaginam vreodată că am să ajung să fac întâlniri agile pe partea de programare și în niciun caz nu îmi imaginam că îmi va trebui atât de mult timp să construiesc ceva ce oamenii mult mai tineri decât mine par să facă foarte ușor.

 

La cât s-a ridicat prima investiție? Pe ce îți amintești că au mers banii?

Prima cheltuială a fost pe branding. Am învățat acum că nu era nici prioritară și nici cea mai importantă. Dar pe atunci era cea mai “la îndemână” pentru întelegerea mea de la acel moment a ceea ce înseamnă o afacere. 

 

Te-ai „molipsit” de microbul antreprenorial cu Incorporate 

Nu mă așteptam niciodată, nu ăsta era planul. 

Pentru ca au închis Start-up Studio în 2021, toți rezidentii de acolo au ramas fără spațiu de birou, așa că am luat decizia de a face un grup de WhatsApp cu toți rezidentii ca să ne putem lua un spațiu pentru a ne continua activitatea. 

Ne-a ajutat și Raiffeisen pentru ca ne-au ajutat cu un împrumut, iar acel business (Start-up Studio) este pe profit. Raiffeisen Bank m-a ajutat cu ambele business-uri: atât cu Incorporate, cât și cu Start-up Studio.

 

Daca ar fi să faci o scanare a tuturor profilurilor de angajați pe care i-ai avut in echipă, care te-a surprins cel mai plăcut și de ce?

Nu am angajați, am parteneri care m-au surprins extrem de frumos cu conștinciozitatea și dedicarea de a lucra la un proiect primind doar contravaloarea „speranței” ca afacerea să aiba successul de a-I plăti. 

Pentru antreprenorii la început de drum, este un aspect important pentru că nu ai cum să ai angajați din prima, dar se găsesc variante în care să îi ajuți pe oameni (prin share-uri de acțiuni sau alte metode). Nu trebuie să ai angajați din prima, important e să îți faci produsul foarte bine și cum faci asta, vine natural pana la urmă, doar să nu îți pui obstacole. 

 

Ce lecții de preț ai învățat de la parteneri?

Atât de multe. Am să le spun doar pe cele mai importante: că a face este mult mai important decât a spune că faci, că a avea concurență nu înseamnă altceva decât că ideea ta este bună și că nu trebuie să îți fie teamă de concurență, ca e bine să eșuezi rapid.

 

Care sunt zidurile sau dificultățile de care te lovești și astăzi? 

Nu știu dacă este neapărat un zid, dar sigur un obstacol este playfield-ul pe care mi l-am ales – industria serviciilor juridice, o industrie tradițională și tradiționalistă, în care rezistența la schimbare este foarte mare. Această rezistență este potențată de nevoia de a te asigură că partenerii tăi (furnizorii) au servicii/produse calitative, că vei continua să fii relevant chiar dacă lași tehnologia să îți facă o parte din business. 

 

Dacă ar fi să diversificați aria de servicii sau produse, în ce directie ai merge?

Ne dorim să ajungem la capacitatea la care să facem lucruri similare business-urilor din Asia, spre exemplu. 

 

Cum va arăta businessul peste 10 ani, ținând cont de toate evoluțiile tehnologice care se prefigurează, dar și de cele din comportamentul consumatorului?

În mod cert va arăta mult mai complex decât acum, cu tehnologii de machine learning și AI care vor face lucruri pe care nu le credem posibile astăzi. 

imm-antreprenor-2-gata-de-business-episod-2

Lecții învățate cu Andreea Roșca 

Cumva, antreprenorii stăpânesc această artă de a se porni când au 70% din condiții îndeplinite, nu 100%, pentru că știu că, indiferent cât ar anticipa și plănui, nu vor elimina greșeala și eșecul. Noi toți vrem să fim siguri, dar dacă vrem să fim siguri de lucruri înainte de a ne porni, nu vom începe niciodată. 

E mult mai important să avem condițiile suficiente și nu pe cele perfecte pentru a începe. Înseamnă că trebuie să fim conștienți care sunt riscurile și să avem una – două ipoteze de testat.

Felul în care definim succesul ne poate ajuta sau ne poate descuraja: dacă prin succes întelegem că trebuie să ajungem exact pe drumul pe care am plănuit, acolo unde am plănuit, cum și când am plănuit, atunci cu siguranță vom fi descurajați pentru că realitatea are acest fel de a nu corespunde cu realitatea pe care ne-o închipuim. 

Dacă succes înseamnă ca am învățat o lecție sau că am rezolvat o problemă importantă, atunci probabil că vom avea combustibil pentru încă o zi.

Ești interesat de un pachet de cont IMM cu multiple avantaje? Hai să vezi ce avantaje ai.