Skip to main content

3 afaceri, 2 parteneri, 1 mare succes

Episodul 3: Un business în AgroTech

gata-de-business-video-episod-3

În 2016, la 26 de ani, fonda împreună cu fratele lui primul start-up pe zona de educație, mai precis un produs IT destinat școlilor din România. Al doilea a fost un business în agrotech, arendas.ro, un soft de gestiune a contractelor pentru fermieri, pentru silozuri și așa a început și drumul lui în zona agriculturii, până să ajungă la business-ul actual CBN IT.  În momentul de față, Cezar Nourescu și echipa lui dezvoltă senzori, echipamente electronice de automatizare și software pentru a ajută fermierii să depoziteze cerealele în siguranță.

 

Cum ai caracteriza primii 2 ani? Îți imaginai atunci că vei ajunge în punctul în care te afli astăzi?

Primii ani au fost destul de aventuroși și se pare că am menținut trendul și în continuare. Începând cu 2011, am dezvoltat tot felul de proiecte software pentru câteva firme, fiind printre primii care adoptau soluții Cloud Google, iar ulterior, în 2012, am început primul nostru start-up alături de o altă firma IT. Ne doream să avem succes, dar nu vizualizam viitorul. Am observat că acest lucru s-a schimbat în timp de la primul la al doilea start-up, și de la al doilea la al treilea. Dacă la început porneam de la know-how și încercăm să găsim proiecte la care să ne pricepem, acum se pare că pornim de la o idee și atragem talente care să poată duce proiectul la bun sfârșit, având o viziune în minte. 

 

La cât s-a ridicat prima investiție, prima cheltuială, să zic așa, și nu investiția anuală? Pe ce îți amintești că au mers banii?

Așa cum spuneam mai sus, am început doar cu niște telefoane vechi, laptop-uri SH, 7400 lei, pachetul de mâncare de acasă și ce-i drept, nu stăteam în chirie. Am început în ianuarie, iar toate astea au ținut până am încasat primii bani în luna mai. Chiar am găsit din facultate o cutie de carton, intitulată cutia milei, în care toți care veneau la petreceri și nu rămâneau la curățenie a două zi, puneau acolo niște bani. Nu aveți idee ce bucurie a fost când am găsit aproape 500 Ron în ea. 

 

Când apelați la o bancă, ce anume căutați? 

Sunt câteva elemente pe care noi punem accent. În primul rând, ne interesează cât de digitalizată este pe partea de acces, vrem să știm că ne putem face treaba rapid cu interfețele băncii. Bineînțeles, vrem să știm și cât de facilă este o finanțare și în ce condiții o putem primi pentru că un start-up nu este ușor finanțabil sau nu este eligibil din punctul de vedere al băncii. De exemplu, o întâmplare destul de haioasă, a fost că am aflat de programul de la Raiffeisen și am aplicat în noaptea dinainte de deadline. Așa am ajuns să luăm o finanțare în niște condiții mult mai OK decât aveam de la alte bănci.

 

Ce lecții de preț ai învățat de la parteneri?
Consecvența bate genialitatea. 

 

Deci consecvența nu este doar un mit al succesului?
Nu, este o condiție esențială.

 

Care sunt zidurile sau dificultățile de care va loviți astăzi?
Trebuie să creștem echipa într-un mod predictibil, să trecem de la o mâna de oameni la câteva zeci care funcționează aliniat spre un scop comun, să replicăm ce făceam la un nivel mult mai mic. În plus, nu știu ce challenge-uri ne vor aștepta pe partea de internaționalizare. 

Până acum, de mare ajutor în acest sens investițional mi-a fost Raiffeisen. Am aplicat în aprilie – mai, iar în februarie - martie 2020 s-a acceptat cererea de finanțare prin linia de credit. Anul acesta chiar am extins semnificativ linia de credit – am luat de 3 ori valoarea, dar păstrând aceleași condiții avantajoase. Un credit ajută mult să nu îți mai bați capul cu alții, Raiffeisen oferă și flexibilitate și accesibilitate și ai astfel ocazia să nu îți reduci potențialul.

 

Ce ți-ar plăcea să schimbi la industrie? 

Mi-aș dori să se creeze că un fel de cluster, unde să intre mulți fermieri, să doneze mici sume pentru start-upuri, strict pentru a experimenta diferite soluții AgroTech în ferme reale, cu feedback și suport real din partea fermierilor. Potențialul ar fi imens. 

 

Ce soluții ați aplicat în această etapă de creștere și s-au dovedit de succes? 

Am fost sinceri cu clienții și le-am spus ce știm foarte bine să facem și ce este experimental. Ne-am bucurat de un foarte mare ajutor din partea lor. De asemenea, cu cât stai mai mult să te gândești, cu atât te afunzi mai tare în frică și-ți găsești motive să nu faci. În schimb dacă efectiv te apuci să cauți soluții, pe traseu obții claritate iar asta îți da energia să continui. Și desigur, spiritul antreprenorial contează. Noi nu avem probleme, le numim provocări, iar asta schimbă atitudinea și împinge către acțiune.

 

Cum crezi că va arată mentalitatea angajatului în viitorul apropiat? 

Cred că-și vor dori mai multă flexibilitate. Cred că doar în anumite domenii lucratul de acasă reprezintă un real avantaj. De asemenea cred că omul este un animal social, nu cred că este sănătos să te izolezi în casă, doar cu familia și un grup restrâns de prieteni.

imm-antreprenor-3-gata-de-business-episod-3

Lecții învățate cu Andreea Roșca 

Cezar vorbește despre ceva cu adevărat important și mulți dintre noi ne lovim de asta – cu cât ne gândim mai mult, cu atât găsim mai multe motive să nu ne apucăm. Este aproape imposibil să găsim răspunsurile la întrebările despre viitor în capul nostru și înainte de a începe să facem ceva. Analiză și gândirea ajung să ne descurajeze și să ne dea motive să nu ne apucăm. Este mult mai important să „ieșim din cap”, cum s-ar spune, și să facem pași în lumea reală pentru că răspunsurile la întrebări vor apărea pe măsură ce acționăm. Găsim pe cineva care ne cumpără produsul și înțelegem mai multe despre clienți. Facem ceva și nu funcționează, ne dăm seama că drumul nu este pe acolo. Încă un lucru important. La început de drum, singura treabă a unui start-up nu este neapărat să facă bani, cât să găsească un model de business care funcționează. Orientarea excesivă către a face bani la început nu face decât să ne distragă de la ce e mai important pentru un business, și anume să creeze ceva de valoare pentru un client. 

Ești interesat de soluții de finanțare pentru afacerea ta?