Skip to main content

Când inovația și pasiunea se întâlnesc în afaceri

Episodul 5: Dorin Boboc - O discuție despre viitorul agriculturii în business

gata-de-business-video-episod-5

A studiat aeronautică la New York, ulterior visul lui se lega de bursă de-acolo; a ales piață de capital din București pentru aproape 6 ani și apoi business-ul de familie din Furculești, Jud Teleorman. Ferma de-aici are ca domeniu principal de activitate cultivarea cerealelor și a plantelor tehnice. În ediția emisiunii noastre de astăzi, stăm de vorba cu Dorin Boboc, pentru a vedea cum se îmbină pasiunile și priceperea lui în business-ul de familie pe care îl conduce în prezent.

 

Spuneți-ne mai întâi cum a început business-ul și activitatea dvs. în acest domeniu.

Afacerea a fost începută de părinții mei, ingineri agronomi, în 1991-1992. Au muncit o jumătate din viață la stat. Au făcut performanță profesională la fiecare loc de muncă, dar au acumulat și frustrări în sistemul închistat de atunci. După 1990, și-au dorit să muncească pentru ei și familie.

 

Credeți că v-au ajutat toate acele pasiuni anterioare în actualul business?

Cu siguranță, da! Am învățat foarte multe lucruri de la fiecare loc de muncă pe care l-am avut, în fiecare domeniu în care am activat. Am crescut ca persoană. Am învățat ce înseamnă să fi angajat, cum să te comporți corect cu un angajator. După care, în rolul de angajator, am învățat, și îmi place să cred că pun în practică, un mod corect de a te comporta față de angajat.

 

Care vă sunt cei mai de preț parteneri?

Angajații si importatorii de utilaje. Noi căutăm să atragem resurse umane de calitate, oameni buni, de caracter, serioși și responsabili și să le oferim toate condițiile ca să facă performanță. Pe de cealaltă parte, avem sprijinul importatorilor de utilaje. 

 

Încotro merge afacerea în acest moment?

Zona agricolă merge foarte bine, am reușit să avem un parcurs foarte stabil într-un domeniu cunoscut pentru instabilitate. Cel mai nou proiect este investiția în fotovoltaice, în producția de energie. Întotdeauna am finanțat proiectele  cu o combinație de surse de finanțare, obținute de la banca care ne este alături de 30 de ani, încă de la început. Raiffeisen ne-a oferit posibilitatea să accesăm diverse tipuri de finanțare, potrivite nevoilor business-ului dintr-un anumit moment. Întotdeauna am găsit soluții financiare optime, care fac de multe ori diferența între o investiție de succes și una mai puțin reușită.

 

Cum vă vedeți afacerea în 5 ani, 10 ani, având în vedere toate schimbările de care suntem înconjurați?

Ne considerăm pregătiți să facem față oricăror provocări. Am construit un portofoliu foarte solid și suntem foarte interesați de tot ce înseamnă tehnologie nouă. Pe partea agricolă, ne dorim să ținem pasul sau chiar să fim cu un pas înaintea vremurilor pe zona de automatizare, de eficientizare foarte bună a aplicării tratamentelor, de tot ce înseamnă tehnologia agrotech, în funcție de ceea ce știm că urmează. Ne gândim, de exemplu, la drone, care probabil în 5 sau 10 ani vor ajunge să facă tratamentele necesare plantelor, la nivelul fiecărei plante, nu general, cum se întâmplă acum.  

imm-antreprenor-5-gata-de-business-episod-5

Lecții învățate cu Andreea Roșca

Felul în care Dorin vorbește despre viitor este foarte interesant. Este un exercițiu util pentru oricare antreprenor, să privim în viitor și să ne întrebăm: „Ce ar fi dacă?”. Nu facem asta ca fantezie, ci ca exercițiu foarte concret. Ce se întâmplă dacă în 5 ani, spre exemplu, dacă toate culturile vor fi irigate pe bază de inteligență artificială? Ce se întâmplă dacă în 10 ani cu toții vom fi mai degrabă vegetarieni decât omnivori? Este un exercițiu esențial într-o lume care se schimbă atât de repede și atât de mult. Nimeni dintre noi nu și-ar fi imaginat probabil că vom lucra doi ani de la distanță, dar iată că s-a întâmplat. Ce putem descoperi făcând acest exercițiu? Oportunitatea de a acționa astăzi și de a fi pregătiți pentru ce urmează. Ne poate ajuta și să fim pregătiți și pentru o amenințare – ceea ce facem poate deveni irelevant într-un an, doi, trei sau cinci. Atunci când privim în viitor este important să mergem dincolo de domeniul nostru, în industrii adiacente sau chiar mai departe de atât pentru că e foarte puțin probabil ca schimbarea să vină din industria în care ne aflăm. Ca antreprenor, nu poți trăi exclusiv în prezent. E foarte important să te proiectezi în viitor și să înțelegi ce și cum va avea un impact, date fiind tendințele de azi. 

Ești interesat de un credit de investiții pentru achiziția de panouri fotovoltaice?