Sezonul 3, episodul 8: Andrei Guștiuc – Weber Engineering
Tendințe cu potențial pozitiv pentru afaceri
Paula: S-a născut într-o familie de ingineri de instalații, așa că, firesc, a urmat cursurile Universității Tehnice București, specialitatea Instalații. În timpul facultății, a înființat o firmă de traduceri ca să vadă ce înseamnă să fii antreprenor. Însă, la propunerea tatălui, a intrat în firma familiei, iar astăzi se ocupă de energie verde. În 2020 a înființat o companie care dezvoltă exact această zonă. Aș vrea să-l întreb pe Andrei Guștiuc dacă vreo secundă și-a pus problema să facă altceva decât instalații.
Andrei: Nu m-am gândit niciodată să fac altceva. Îmi place foarte mult ceea ce fac. De când eram mic, am crescut cu discuții inginerești, auzindu-le în stânga și în dreapta mea. Cu siguranță o să merg înainte pe acest drum.
Paula: Când ai tras concluzia că, de fapt, ăsta e viitorul, în zona de energie verde și că spre zona asta ar trebui să te îndrepți?
Andrei: Pentru a fi tot timpul aliniat cu noile cerințe, trebuie să fii foarte atent la ce se întâmplă pe plan european. Iar pe plan european, directivele Uniunii Europene ajung să fie implementate și în România. E adevărat, uneori cu oarecare întârziere, dar ajung. Europa a început, Europa vestică a început cu mulți ani înainte tranziția către energia verde, deci era firesc și România să îndrepte în aceeași direcție.
Paula: Există cerere pe piața din România pentru asta?
Andrei: Există o cerere foarte mare, o cerere sprijinită și alimentată de fonduri europene, de politicile europene pe care noi suntem forțați să le respectăm, fie că vrem, fie că nu.
Paula: Care a fost momentul în care te-ai dus la bancă să ceri un credit?
Andrei: Având experiența de business anterioară, știu foarte bine cât de mult contează să fii sănătos din punct de vedere financiar, indiferent de activitate. Și întotdeauna mi-am dorit să plătim altfel sau să vedem întreaga parte financiară altfel decât sunt foarte multe firme românești obișnuite. Adică, vrem întotdeauna plățile să le facem la timp. Vreau să putem să avem bani, să ne dezvoltăm, să investim în tot felul de proiecte de cercetare.
Paula: Ce trebuie să știe un antreprenor care vrea să își deschidă acum o firmă în această zonă de energie verde?
Andrei: Trebuie să fie conștient că e foarte mult de muncă. Din păcate, partea asta de inginerie este un pic mai dificilă, pentru că tot personalul angajat într-o astfel de activitate trebuie să fie foarte calificat. Dar modul în care crești nu mai poți să fii singur. Îți trebuie o echipă, iar echipa este foarte important să existe și să fie de foarte bună calitate.
Paula: Câți oameni…?
Andrei: Suntem doisprezece.
Paula: Și cum reușești să îi ții într-o piață concurențială?
Andrei: Îi stimulăm. Au un mediu de lucru foarte prietenos. Salariile sunt atractive, intră, să spunem, intră pe un anumit salariu și după aceea, în funcție de ce demonstrează, salariul crește fără să depună efort, adică în momentul în care văd că merită, firma le crește salariul în concordanță cumva, cu rezultatele pe care le au.
Paula: Ai spune despre ei că câștigă peste mediu, la voi în firmă?
Andrei: Aș spune că un inginer în România, un inginer cu câțiva ani experiență, poate să ajungă să câștige la fel ca un inginer în afară.
Paula: Desenează-ne un pic ce faceți voi concret? Adică spuneți pe înțelesul nostru cu ce se ocupă firma voastră?
Andrei: Suntem implicați în diferite proiecte de eficiență energetică, atât industriale, cât și rezidențiale. Domeniul de activitate este foarte vast. Avem o echipă de ingineri foarte, foarte bună, care este în stare să ducă la finalitate absolut orice proiect de inginerie în care începem să fim implicați. Am făcut proiecte industriale, de exemplu, instalații de biogaz, de producere a biogazului, am făcut instalații industriale de producere a energiei electrice în regim de cogenerare. Avem proiecte în zona rezidențială și dacă vorbesc de rezidențial, mă gândesc la, de exemplu, reabilitarea și modernizarea școlilor. Am avut chiar o mică satisfacție pentru că mi-am reabilitat inclusiv școala în care am învățat eu când eram mic, școala generală. Eu și mama mea înaintea mea.
Paula: Practic, costurile scad foarte mult după ce interveniți.
Andrei: Da, costurile scad foarte mult și mai este o problemă, iar calitatea actului de învățământ crește. Pentru că o componentă a acestei modernizări o reprezintă aportul de aer proaspăt în sala de clasă. În sala de clasă sunt poate 30-35 de elevi plus un cadru didactic care de cele mai multe ori poate, dacă vremea este așa cum este acum, de exemplu, deschid geamul ca să intre aer proaspăt, cu siguranță când temperatura scade, nu o mai fac și atunci stăm acolo, în interior, crește cantitatea de dioxid de carbon. Și atunci avem o problemă.
Paula: Practic ce ați făcut? Ați pus niște filtre de aer.
Andrei: Am pus niște echipamente care se numesc recuperatoare, care practic în momentul în care iarna preîncălzește aerul de afară cu aerul cald din clasă, aduc aport de aer proaspăt. Un schimbător de căldură elimină aerul viciat din interior și introduce aer proaspăt de afară. Acesta se face printr-un schimbător de căldură, în așa fel încât, de exemplu, dacă am temperatura de minus 5 grade afară, aerul pe care îl introduc în clasă prin acest schimbător ajunge să aibă 20-21 de grade.Adică nu mai deschid fereastra și nu intră practic aer rece și în felul ăsta trebuie să cresc necesarul de energie electrică, de energie termică, de exemplu, sau electrică și prin aceasta preîncălzire practic, aduc o eficiență energetică foarte bună. E un exemplu.
Paula: Cum arată viitorul în domeniul în care activezi?
Andrei: Cu mult verde. E verde, cu siguranță.
Paula: Adică în câți ani o să fim toți verzi?
Andrei: Eu cred că e complicat de răspuns, pentru că lucrurile sunt destul de complexe. Există energia verde înseamnă și o fluctuație mare de producere de energie electrică. Dacă bate vântul, avem energie electrică, dacă nu, nu. Dacă avem soare afară, avem energie electrică, dacă nu, nu. Asta înseamnă că trebuie să avem niște sisteme care să asigure această energie electrică și pe perioadele în care nu putem obține energie electrică verde. Și tranziția asta și renunțarea la combustibilii fosili nu poate fi făcută peste noapte. Și, vă dau un exemplu, Germania de curând a anunțat că o să repună în funcțiune termocentralele care funcționează pe cărbune.
Paula: Dacă e să se uite cineva acum la noi și să își dorească să deschidă o afacere, ce sfat ai da în zona asta?
Andrei: Eu aș vrea să îi spun că ar trebui să se aștepte la foarte multă muncă constantă și că trebuie să fie perseverent în a-și urmări scopul. Și pentru că succesul, din păcate, spre deosebire de alte business-uri, nu este peste noapte. Și chiar atunci când îl ai, necesită foarte multă muncă constantă pentru a-l menține în zona în care trebuie.
Paula: Câte ore pe zi?
Andrei: Multe ore pe zi, poate între 12 și 14 ore, în general.
Paula: Mulțumesc foarte mult!
Andrei: Mulțumesc și eu!