Sezonul 4, episodul 2: Casa NUMAÀ
Istoria ne arată de foarte multe ori drumul atunci când nu avem răspunsuri la întrebări. Un cuplu de tineri din Cluj face demonstrația acestui lucru. Casa NUMAÀ, fondată de Tudor Nuțiu și Alexandra Martin, este un restaurant și spațiu de evenimente din Cluj, inspirat din istoria de 160 de ani a clădirii, care a găzduit, la acea vreme, Asociația Comercianților, Industriașilor și Meseriașilor Cluj-Napoca.
Astăzi, fondatorii au transpus acest principiu al colaborării în afacerea lor, dezvoltând un loc unde comunitatea și tradiția se îmbină armonios, într-un spațiu dedicat evenimentelor și gastronomiei.
Alexandra: Noi călătorim ca să mâncăm. Prima dată descoperim o cultură nouă prin mâncare, și apoi mergem mai departe să vizităm un muzeu sau o capodoperă. Iubim mâncarea bună și ne dorim ca experiența pe care o au oaspeții noștri să fie la nivelul standardului pe care l-am visat dintotdeauna, pe care ni-l dorim și care ne dă acea senzație de piele de găină când mâncăm.
Tudor: Când eram mic, voiam să devin arheolog. Voiam să explorez trecutul și să înțeleg de ce suntem noi aici. Într-un alt context, uite că asta am făcut și aici. Am încercat să preiau trecutul acestei clădiri, povestea ei. Și, așa cum acum 140 de ani au scris-o strămoșii noștri, îmi doresc și eu să o rescriu acum.
Paula: Care este, pe scurt, povestea acestei clădiri?
Tudor: În 1884, clădirea a fost finalizată. În 1860, s-a înființat, pare-mi-se, Asociația Comercianților, Industriașilor și Meseriașilor din Cluj-Napoca și Cojocna, așa cum era arondismentul la vremea respectivă. Ei au creat aici ceva mult înaintea vremii, un hub de afaceri. Citind istoria și văzând scopul pentru care a fost creată această clădire, am avut un canvas alb pe care am putut să recreez și să conserv această clădire pentru ceea ce a fost ea inițial. Și atunci consider că am reușit să mai adaug câteva elemente, cum ar fi partea de galerie de artă din interiorul clădirii, aducând arta mai aproape de oameni, alături de business, pentru a crea un amalgam în care oamenii să iubească ceea ce este frumos.Noi am preluat oarecum aceeași idee și am transpus-o în 2022, de când am început și am scris proiectul. L-am pus într-un joint venture, pentru a suna mai elegant, prin care am reușit să adunăm peste 50 de companii din Europa, nu doar din România, care să creadă în nebunia mea. Iar ceea ce vedeți aici este, preponderent, un produs care reprezintă etalonul fiecărei afaceri membre din NUMAÀ Business Club.
Paula: Povestește-mi puțin despre conceptul de membru al clubului și avantajele care vin odată cu acesta.
Alexandra: Membrii noștri pot dispune de locație free of charge, adică o pot închiria în limita disponibilității, și se pot bucura de o experiență, alături de noi și de colegii noștri, mai familiară, așa să-i spun.
Paula: Ce se va întâmpla la etaj?
Tudor: Practic, locația de aici, din Piața Unirii 24, este ground zero pentru proiectul NUMAÀ. Este, să spunem, copilul nostru.
Paula: Practic sunteți în inima orașului.Tudor: Mai aproape n-am găsit, pentru că deja era biserica. Aceasta era a doua opțiune. Tot ce vedem aici a fost, propriu-zis, locația nobilimii din secolul al XIX-lea.
Paula: Aici va fi un salon?
Alexandra: Da. Aici va fi o sală dedicată evenimentelor precum botezuri, nunți restrânse, evenimente corporate. Până la 100 de persoane vor putea sta la mese, iar restul, până la 300 de persoane, pot participa la evenimente freestanding.
Tudor: Așa am și gândit: o scenă pentru zona de talk, scaune, iar lângă nișa respectivă va fi un bar modular.
“Primii care au crezut în nebunia noastră au fost cei de la Raiffeisen”
Paula: Cu ce bani ați început investiția?
Tudor: Primii care au crezut în nebunia noastră au fost cei de la Raiffeisen, prin proiectul factory. Ulterior, prin acest joint venture și crowdfunding, am reușit să creăm comunitatea NUMAÀ Business Club, prin care materia primă pusă la dispoziție de membrii noștri a fost un mare ajutor pentru a crea un experience center pentru ei. Am câștigat și o serie de proiecte prin Start-up Nation și alte proiecte guvernamentale, care au fost luate în calcul.
Alexandra: Acum, când vorbim, suntem oarecum relaxați. Câteodată mă gândesc că nu știu cum am trecut prin atâta presiune și stres, pentru că tot proiectul nostru a fost contra cronometru.
Paula: Cum arăta locul când l-ați preluat? Ce ați găsit aici?
Alexandra: Curtea era plină de buruieni, nu era pavată, era pământ pe jos. La fel era și aici, în interior: pământ și o clădire într-o stare avansată de degradare.
"Am crescut într-o familie în care se discuta business la masă"
Paula: Ce părere au avut părinții voștri despre această aventură?
Tudor: Ce să spun... tatăl meu e economist. Am crescut într-o familie unde se discuta despre business la masă. Am învățat ce înseamnă câștigul și ce înseamnă și înfrângerea.
Paula: Deci nu ai primit bani de la părinți...
Alexandra: A venit cu minus! Dovada clară că minus cu minus face plus!
Tudor: Așa e, absolut niciun ban nu am primit de la părinți, nici eu, nici Alexandra. Dar am avut tot suportul moral și scriptic.
“Important e să creăm ceva care să dăinuie după noi”
Paula: Cum definiți voi succesul? Cum arată succesul pentru voi?
Alexandra: Pentru mine, succesul este că reușesc în fiecare zi să-mi îndeplinesc misiunea pentru care am fost trimisă aici. Cred că scopul meu este să-i ajut pe cei din jur și, în același timp, să învăț să trăiesc o viață echilibrată și să mă bucur de ceea ce reușesc să fac.
Tudor: Pentru mine, este important să creăm ceva care să dăinuie după noi. Să fie un testament al timpului nostru și, chiar peste 100 de ani, ceea ce am creat să rămână ca dovadă a faptului că am existat.
Alexandra: Noi am reușit și suntem dovada că se poate.