Sezonul 4, episodul 4: Tudor Gorcia vorbește cu sinceritate despre drumul său de la un tânăr cu vise mari și resurse limitate la un antreprenor de succes.
A început cu doar 100 de euro împrumutați și o Dacia 1300, iar astăzi conduce o afacere de milioane, specializată în software și echipamente IoT.
Paula Herlo: La ce vârstă ați știut că veți fi antreprenor?
Tudor Gorcia: Am lucrat la mai multe companii și cumva simțeam că pot face mai mult, dar nu eram lăsat. Și atunci cred că acesta e...
Paula Herlo: Impulsul.
Tudor Gorcia: … care te împinge să devii antreprenor.
Paula Herlo: Și în ce an ați înființat firma?
Tudor Gorcia: În 2001.
Paula Herlo: Și câți angajați erau atunci?
Tudor Gorcia: Eram doar eu cu un coleg, colegul meu de bancă din liceu, asociați, și cred că mulți ani, vreo 4-5 ani, am fost doar noi. Din păcate, colegul meu atunci s-a retras pentru că a ales să plece în străinătate. Și încă o perioadă de vreo 2-3 ani am tras singur. A fost o perioadă în care nici eu nu pot să-mi imaginez cum rezistam. Adică plecam la 7 dimineața pe teren cu laptopul și mașina, stăteam într-o primărie, programam, discutam cu clienții, mă întorceam seara acasă pe la 7, mâncam o singură dată pe zi, programam tot așa până pe la 11-12 noaptea și tot așa în fiecare zi, timp de 2 ani.
„E mai simplu să te împrumuți de la o bancă pentru că ai predictibilitate”
Paula Herlo: Ce bani ați investit în companie?
Tudor Gorcia: La început am pornit cu 100 de euro împrumutați și o Dacia 1300, cam asta a fost investiția. Apoi toți banii pe care i-am câștigat au fost tot timpul reinvestiți în companie, foarte puțini bani mi-am retras din companie.
Paula Herlo: Spuneați că ați înființat prima firmă imediat după ce ați terminat liceul. Cu ce se ocupa firma aceea?
Tudor Gorcia: La momentul respectiv, doar voiam să reparăm calculatoare și să facem mici softuri la cerere, în funcție de cine ne apela și cine cerea ceva. A mai fost o perioadă în care am încercat să obținem finanțări de la finanțatori și, după vreo trei experiențe cumva nereușite, am ajuns la concluzia că e mai simplu și mai sigur să te împrumuți de la o bancă, pentru că ai o predictibilitate, ți se dau banii cum s-au discutat, adică există o coerență între ce se discută și ce se întâmplă.
Paula Herlo: Și câți bani ați luat împrumut?
Tudor Gorcia: Sediul l-am cumpărat cu credit de la bancă. La un moment dat, unde stăteam în chirie, ajunsese chiria cât era rata la bancă. În cinci ani, bine, am plătit mai repede, în 2,5-3 ani, și am cumpărat sediul. Apoi am investit în linii de producție pentru echipamentele IoT. Păi, au fost investiții succesive, gen 1 milion și jumătate de lei, cred că am avut și aproape 1 milion de euro. Când alte bănci ne spuneau că nu mai merităm, că ne-a scăzut profitul sau cifra de afaceri și ne tăiau linia de credit, o altă bancă a venit, a stat de vorbă cu noi și a văzut de fapt ce e în spatele cifrelor: că noi investeam în alte proiecte mari, de 2-3 milioane de euro.
Eu văd un potențial imens în România
Paula Herlo: Și ce produceți voi?
Tudor Gorcia: În trecut produceam software. Acum, de vreo 4-5 ani, am investit și în zona de producție de echipamente electronice, zona IoT. Eu văd un potențial imens, cel puțin în România. Avem un produs care controlează iluminatul public stradal, dar nu doar că îl stinge și aprinde. Are și senzori de prezență care, în funcție de prezența pe stradă, aprind sau sting lampa ori îi reduc intensitatea luminoasă, iar lămpile comunică între ele, astfel încât să-și regleze intensitatea în funcție de activitatea din zonă. Aceasta este placa de bază pentru dispozitiv, și în final ajunge la ceva de genul acesta. Comandă sistemul de iluminat stradal.
Paula Herlo: Și cât de deschise sunt autoritățile spre astfel de produse?
Tudor Gorcia: În general, declarativ, toate autoritățile sunt deschise. Dacă e să fim realiști, undeva la 30% sunt deschise.
Paula Herlo: La ce cifră de afaceri ați ajuns acum?
Tudor Gorcia: Tot grupul de firme are o cifră de afaceri de undeva la 12 milioane de euro.
Paula Herlo: Și unde vreți să duceți firma, adică care este obiectivul?
Tudor Gorcia: Acțiunile noastre sunt pe două planuri. Da, vrem să avem clienți fericiți, mulțumiți, să oferim servicii și produse de calitate, dar ținem foarte mult și la calitatea vieții angajaților. Adică să nu vină cu stres la muncă, să nu lucreze sub presiune, sau, dacă se lucrează sub presiune, să fie pe perioade scurte, în așa fel încât să nu fie o povară serviciul.
Paula Herlo: Care este cea mai strălucită idee pe care ați avut-o?
Tudor Gorcia: Am vrut, la un moment dat, când am început compania, să ajut la schimbarea modului de ținere a contabilității în instituțiile publice, pentru că toți contabilii de atunci nu aveau habar de noua metodologie de lucru. Observam că se chinuiau foarte mult să opereze documentele, și atunci m-am gândit la o soluție de automatizare. De la cei 8 clienți pe care îi aveam inițial în județul Sibiu, în decurs de un an de zile am ajuns la 80% din instituțiile publice din județul Sibiu. Cred că lăsăm și noi ceva în urma noastră
Paula Herlo: Dacă ar fi să dați un sfat unui tânăr la început de drum în zona IT, ce i-ați spune?
Tudor Gorcia: Să aibă niște principii și valori și să se țină de ele, chiar dacă îi va fi greu. Va fi foarte simplu să renunțe la aceste principii la un moment dat, dar nu trebuie să facă asta. Pentru că mai târziu se va întoarce împotriva lui. Eu sunt fericit de ce am realizat. Cred că lăsăm și noi ceva în urma noastră, chiar dacă nu este la nivelul de a trimite rachete în spațiu, dar, la nivelul nostru, nu lăsăm chiar gol.
Paula Herlo: Și asta contează foarte mult, când vă...
Tudor Gorcia: … e așa o împăcare sufletească și ai o satisfacție.
Paula Herlo: Mulțumesc foarte mult!
Tudor Gorcia: Și eu mulțumesc!