Centrul Elisar: Inovație în Terapia Neuromotorie și o afacere clădită cu speranță și perseverență
Andreea și Ion Pop au fondat centrul de terapie ELISAR în 2018 si, în urma experienței acumulate în Spania și S.U.A, au propus un mod inovator de tratament pentru copiii cu deficite neuromotorii. Au cumpărat echipamente avansate și, cu empatie și perseverență, au ajutat zeci de copii să facă progrese impresionante.
Am creat un concept, am creat o mare familie. Am creat un loc unde oamenii întâmpină servicii de calitate, profesioniști, întâmpină răspunsuri, empatie. Fiind părinți la rândul nostru, vedem neputința lor și încercăm să ajutăm să le fie cât mai ușor, ar trebui să spunem așa. Adică ei vin în fiecare zi cu gândul că copilul lor o să fie bine. Și noi aici încercăm să-i ajutăm, să-i calmăm, să le dăm o speranță.
Paula: Când a început povestea voastră?
Andreea Pop: La sfârșitul lui 2018, dar efectiv am început să ne deschidem porțile pacienților la sfârșitul lui 2019. Am venit cu un mod de lucru pe care eu l-am învățat în Spania, unde am făcut voluntariat cu pacienți cu deficit neuromotor. Și practic acolo am învățat ce înseamnă tehnică, acolo am învățat ce înseamnă un plan pentru un pacient cu un deficit neuromotor, și am învățat faptul că trebuie să educăm familiile să înțeleagă că au nevoie de o abordare pe termen lung. Drept dovadă, avem pacienți care lucrează cu noi de peste 10 ani.
Paula: Înțeleg că ați fost în State, cum ați ajuns acolo?
Andreea Pop: Am ajuns în State pentru că eu, de foarte mulți ani, mi-am dorit să fac o tehnică numită Terra Suite.
Paula: Și în ce constă terapia asta concret?
Andreea Pop: Terasuitul vine cu o abordare intensivă. Fondatorii au și ei la rândul lor o fată cu paralizie cerebrală și au pornit acest concept ei fiind la bază kinetoterapeuți, dar lucrau cu sportivi. Mulți sunt cumva speriați pentru că își simt corpul într-un mod în care n-au mai făcut-o. Își conștientizează grupe musculare pe care poate nu le-au simțit sau nu acționau atât de mult în cazul lor. Pentru că se lucrează fiecare grupă musculară, se lucrează de asemenea la nivel senzorial.
Paula: Care e cel mai spectaculos rezultat pe care l-ați avut până acum?
Andreea Pop: Avem o fetiță care a crescut lângă noi. Când a venit la noi avea un anișor jumate, hipotonia ei nu o lăsa să facă prea multe. Avea o slăbiciune musculară care nu îi permitea să stea singurică în funduleț la vârsta aia. Și acum o să vedeți pe Sofia în picioare, alergând, cățărându-se, dar încă are nevoie de noi pentru că pică.
„Fără ajutor financiar de la bancă ai rămâne tot timpul în același loc”
Paula: Și cu ce bani ați făcut toate astea și veți face toate câte visați?
Ion Pop: O parte din banii ce i-am investit în renovarea spațiului la început au fost dintr-o casă pe care am vândut-o. Am reușit, am deschis centrul unde a venit și finanțarea de la bancă, care ne-a ajutat foarte mult în cumpărarea de echipamente performante și mese și bani de robotizate, care au completat ceea ce aveam noi nevoie.
Ion Pop: Dar fără un împrumut, fără un ajutor de la bancă, ai rămâne tot timpul în același loc. Te-ai zbate, ca peștele pe uscat.
Andreea Pop: Toți banii i-am investit în echipamente, în echipamente care să ne crească nivelul de calitate, în echipamente care să ne facă munca mult mai eficientă. Am optat pentru o bandă robotizată, care ne ajută să menținem corecțiile de mișcare de care avem nevoie. Iustin, când a venit la noi, abia se vedea pe bandă, și acum fuge și mami nu-l mai ține. Hei! Veselie!
Paula: De ce ți-ai ales o specializare atât de grea?
Andreea Pop: Momentul în care un părinte plânge pentru că vede că acel copil reușește să-și gestioneze corpul, reușește să mănânce, reușește să aibă un management al corpului lui, nu știu cum aș putea să-l descriu, dar aduce niște emoții și satisfacții, și face ca toate eforturile noastre în ceea ce privește terapia să merite.
Ion Pop: Săptămâna trecută, unul dintre părinți a venit la centru cu un tort. Drept mulțumire faptului că copilul lui a făcut primii pași. Acum eu întreb, ce mulțumire mai mare vrei? Sau ce mulțumire mai mare ai nevoie?
Paula: Care e ingredientul principal cu care lucrați?
Ion Pop: Încrederea.
Andreea Pop: Pasiunea.
Andreea Pop: Aici mă văd de neoprit.
"Ce vă spun copiii pe care alții nu îi aud?"
Paula: Ce vă spun copiii pe care alții nu-i aud?
Andreea Pop: Că cineva trebuie să vadă forța în ei, nu doar neputința.
Paula: Ce le dăruiți voi copiilor care intră pe ușa centrului vostru?
Ion Pop: Speranță.
Andreea Pop: Da. Putere, independență, dragoste. Toți sunt ai noștri.
Paula: Vă mulțumesc pentru ce faceți și să ne vedem într-o clădire nouă, mult mai încăpătoare, cu tot ce vă doriți.
Andreea Pop: Noi nu ne oprim.
Paula: Sunt sigură de asta.