Skip to main content

MAT: Cum să aduci gustul copilăriei în prezent și să-l transformi în business: Drumul lui Chef Alex Iacob în lumea gastronomiei

Alex Iacob, chef și fondator al restaurantului MAT, își povestește parcursul în bucătărie, început încă de la 15 ani. După ce a studiat gastronomia în Austria și Spania, Alex s-a întors în țară și, împreună cu prietenul său Cristi, au pus bazele taqueriei MAT. Între timp, MAT a devenit un brand de succes în HORECA, iar Alex planifică extinderea prin francizare și deschiderea unei fabrici.

MAT, Alex Iacob
"E viața mea în bucătărie"

Paula: De la ce vârstă ai știut tu că vrei să fii bucătar?

Alex Iacob: Cred că de când eram mic, când o ajutam pe mama în bucătărie, de sărbători. Atunci mi-am descoperit pasiunea pentru bucătărie. La 15 ani am început cursurile de bucătar și de atunci doar asta fac.

Paula: Dar cum ai ajuns tu aici?

Alex Iacob: Prima oară am făcut o școală de bucătari, o școală particulară trei ani de zile. Dimineața eram la școală, după-amiază mergeam în practică la hotel. După ce am terminat, am venit în București să fac un curs de bucătar specialist, bucătar șef, bucătar dietetician. Am plecat din țară, în Austria. În timp ce eram în Austria, am văzut că s-a deschis o școală foarte profi în San Sebastian, în Spania, și am aplicat pentru un curs de bucătărie avangardistă, un master. Și am reușit să ajung în Spania.

"Un lucru foarte important pe care l-am învățat e să lucrez cu ingrediente locale, de sezon”

Paula: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai învățat tu în această școală și pe care probabil nu le-ai fi aflat în altă parte?

Alex Iacob: Un lucru foarte important pe care l-am învățat este să lucrez cu ingrediente locale și de sezon. Lucru pe care îl aplic în continuare inclusiv la restaurant. Am înțeles magia care se creează în farfurie, pentru că eu am plantat, am pus o sămânță în pământ, și am luat o legumă și am gătit, adică am trecut prin tot procesul. Într-adevăr, sunt niște emoții foarte puternice într-o farfurie când faci totul de la zero.

Paula: Dar ăsta e un secret pe care tu deja îl știai de la bunica ta, nu?

Alex Iacob: Da.

Paula: Practic, pe tine bunica te-a crescut, nu?

Alex Iacob: Da.

Paula: Care era preparatul ei vedetă?

Alex Iacob: Preparatul e un preparat făcut din mămăligă, se cheamă chitan, o pâine făcută din făină de porumb cu chișleag, adică un fel de iaurt, un lapte prins din lapte crud. Și mi-aduc aminte că era preparatul pe care îl făcea cel mai des și ne plăcea nouă cel mai mult.

Paula: Păi și ți se pare întâmplător că și tu faci acum niște turtițe din mălai?

Alex Iacob: Cred că da. Nu m-am gândit la asta, dar bănuiesc că în subconștientul meu era ceva legat de porumb, că ar trebui să fac.

Paula: Cine crezi că e cel mai mândru de tine acum?

Alex Iacob: Cred că cel mai mândri sunt părinții, ambii părinți, și mama și tata. Pentru că îi văd foarte des. Vin aici și sunt foarte fericiți când văd că am restaurantul meu, și eu, la rândul meu, sunt foarte fericit că pot să le fac eu de mâncare.

Paula: Le faci lor de mâncare?

Alex Iacob: Da.

Alex Iacob: Acum mă bucur de copilul meu și îl învăț la rândul meu cum să gătească. Fac mâncare cu el. Dacă îl întreb cum se fac clătitele, îmi spune toate ingredientele. Dacă îl întreb cum se face un tacos, la fel, știe.

Paula: Bunica a apucat să te vadă la restaurant?

Alex Iacob: Bunica, din păcate, nu a apucat să mă vadă în restaurant. Mi-aș fi dorit foarte mult, dar nu. I-am gătit, am fost la un concurs televizat. M-a văzut că am câștigat concursul ăla și chiar m-a sunat imediat după ce am câștigat și cânta un cântec de la biserică.Tot timpul mi-a plăcut să experimentez cât mai mult în bucătărie, să fac cât mai multe preparate noi.

Paula: Și de aici până la a-ți face alături de prietenul cel mai bun restaurant, nu a fost decât un pas. Când s-a întâmplat? Cum a venit ideea asta?

Alex Iacob: Păi într-o seară am ieșit mai mulți bucătari să ne distrăm la un pahar de vin, și atunci am hotărât cu Cristi că ar trebui să facem o taquerie.

Paula: Cristi este și el bucătar?

Alex Iacob: Da, este și el bucătar.

"În prima zi când am deschis am fost sold-out în 2 ore"

Paula: Și primul spațiu unde l-ați deschis?

Alex Iacob: Primul spațiu în care am deschis MATul a fost pe Mircea Vulcănescu. Ne-am gândit că o să fie o locație unde lumea să stea la coadă și o să vină, indiferent că e într-o locație un pic mai... într-o locație care nu e centrală.

Paula: Și ați avut succes. În prima zi ce s-a întâmplat?

Alex Iacob: În prima zi când am hotărât să deschidem am fost sold-out în două ore.

Paula: Din Mircea Vulcănescu ați mai deschis un sediu.

Alex Iacob: Din Mircea Vulcănescu am mai deschis o a doua locație pe calea Griviței, numărul 46, un MAT mai micuț, Al Pastor, cu un alt specific, tot mexican. Alt tip de tacos, tacos al pastor, cu carne pusă pe o țepușă, ca la shaorma, și tot acolo ne-am gândit să facem și punctul de delivery. Apoi ne-am hotărât să ne mutăm și din Mircea Vulcănescu, să venim undeva într-o zonă mai centrală, într-o zonă unde avem mai mult loc și terasă. Și am venit în Piața Amzei.

Paula: Cu ce bani ați făcut voi investițiile astea?

Alex Iacob: Când am deschis MATul în Mircea Vulcănescu au fost banii noștri. Apoi am început să cercetăm mai bine ce înseamnă business și am apelat la bancă.

MAT, Alex Iacob & Paula Herlo
"Pasul următor ar fi să deschidem o mică fabrică și să francizăm"

Paula: Și câte credite ați luat?

Alex Iacob: Am luat două credite, unul pentru locația din Calea Griviței și un credit pentru locația din Piața Amzei. Am avut emoții, dar din fericire am avut un om care ne-a explicat foarte bine.

Paula: Și acum, care-i pasul următor? Aveți deja două locuri.

Alex Iacob: Pasul următor este să deschidem o mică fabrică și să francizăm. Fabrica o vom face pentru cei care vor cumpăra francize, să fie cât mai ușor.

Paula: Și dacă ar fi să-i dai un sfat unui tânăr care are aceeași pasiune ca a ta, ce i-ai spune din toată experiența ta de până acum?

Alex Iacob: Să aibă cât mai multă răbdare. Și niciodată să nu încerce să găsească scurtături. Fiecare etapă trebuie muncită.

“Dacă ar fi să mănânc ultima masă, ar fi un tacos”

Paula: Care este preparatul tău preferat?

Alex Iacob: Tacosul indiferent cu ce e. Dacă ar fi să mănânc ultima masă, ar fi un tacos.

Paula: Cu ce?

Alex Iacob: Nu contează. Ceea ce îmi place foarte mult de la un tacos este foaia. Și are un gust aparte de foaia simplă. Are gust de mămăligă prinsă pe ceaun. Nu știu dacă ați mâncat…

Paula: Cea mai bună!

Alex Iacob: Da, exact.

Paula: Mulțumesc foarte mult.

Alex Iacob: Mulțumesc și eu.

Ești interesat de Smart Business? Hai să activezi online banking.