Skip to main content
retete dulciuri

5 rețete pentru dulciuri de Crăciun pe care să le încerci

Ce ar fi Crăciunul fără mirosul de fursecuri proaspete, făcute în cuptor? De la turtă dulce până la fursecuri Radetzky sau caramele Amaretto swirl – există multe rețete delicioase. Spor la copt!

Fursecuri Radetzky

Dacă îți plac ciocolata, alunele și îți dorești să deguști cultura patiseriei vieneze tradiționale, vei adora aceste fursecuri.

fursecuri ciocolata
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
  • 210 g făină simplă
  • 50 g zahăr
  • 140 g alune de pădure coapte, măcinate
  • 50 g ciocolată rasă
  • 150 g unt
  • albuș de ou sau apă
  • 100-200 g ciocolată simplă sau de patiserie
  • 1 păhărel de lapte pentru cremă

Cum se prepară

Frământă un aluat omogen din ingredientele aferente. Dacă aluatul este prea uscat, adaugă niște albuș de ou sau apă.

Pune la frigider pentru jumătate de oră. După ce s-a răcit, frământă aluatul din nou până când devine omogen (adaugă apă, dacă este nevoie) și formează biluțe mici (aprox. 3-4 cm diametru). Din aceste biluțe se pot forma, cu ușurință, fursecurile.

Coace-le într-un cuptor preîncălzit la aprox. 160°C, pe o tavă de copt (temperatura poate varia în funcție de cuptor) până când fursecurile capătă o nuanță maronie și se întăresc. 

Pentru crema de ciocolată, topește ciocolata de patiserie sau cea simplă într-o baie de apă. Poți folosi și ciocolată cu lapte.

Pentru o consistență fină, încorporează și un păhărel de lapte, dacă este nevoie. 

Când fursecurile s-au răcit, înmoaie capetele în ciocolata topită și lasă-le la răcit pe un grilaj.

Căsuță din turtă dulce

Turta dulce este ușor de făcut și prepararea ei este o activitate potrivită la care copiii să te ajute – noi am încercat deja. Și, dacă dorești și mai multă creativitate în bucătărie, poți dedica timp unui proiect extrem de minuțios: căsuța din turtă dulce.

casa turta dulce

Dă aluatului de turtă dulce (rețeta mai sus) forma unui baton de 30 cm și taie-l în trei bucăți – o bucată tăiată mai mare decât celelalte urmând să fie folosită pentru acoperiș. Pune deoparte bucățile mai mici de aluat, într-un bol sau o oală caldă (nu fierbinte), acoperă cu folie alimentară și cu capac. Asigură-te că dai formă aluatului cât acesta este cald, deoarece el tinde să se întărească la temperatura camerei. Dacă se întărește, încălzește-l timp de 30 de secunde în cuptorul cu microunde.

Pe o suprafață acoperită cu făină, întinde bucata mai mare de aluat în forma unui dreptunghi cu grosimea de 1 cm. Taie în jumătate aluatul pentru acoperiș și pune-l într-o tavă de copt, lăsând o distanță de 2-3 cm între jumătățile tăiate, deoarece aluatul va crește în timp ce se coace. Pentru a face construcția casei puțin mai ușoară, există multe șabloane pentru căsuțe din turtă dulce, precum aceasta, pe internet, de unde le poți descărca și tipări.

Întinde restul aluatului și taie pereții căsuței cu ajutorul șabloanelor. Pune formele tăiate într-o altă tavă de copt. Aluatul rămas se îmbracă în folie alimentară și se păstrează la temperatura camerei până la maximum o zi. Încălzește aluatul în cuptorul cu microunde și întinde-l pentru a crea decorațiuni pentru căsuță sau a face mai multe fursecuri din turtă dulce. Coace pereții căsuței din turtă dulce timp de 12-15 minute, până când aluatul se întărește și se coace complet. Lasă totul să se răcească înainte de asamblare.

Acum este momentul să faci crema

Ai nevoie de:

  • 4 albușuri de ouă mari
  • 1 linguriță praf de copt
  • 6 căni de zahăr pudră, cernut
  • apă, după cum este necesar

Într-un bol mare, bate albușurile de ou împreună cu praful de copt, cu ajutorul unui mixer de mână, până când acestea devin spumă. Adaugă treptat zahărul pudră, o cană (sau 200 g) pe rând, până când crema devine fină și groasă. Nu te îngrijora dacă amestecul devin prea gros – îl vei folosi la construirea căsuței. Pentru a folosi crema la ornat, adaugă, pe rând, câte o linguriță de apă pentru a subția crema până la consistența dorită.

Acum, poți asambla căsuța din turtă dulce cu ajutorul cremei. Sfat pentru construirea acoperișului: pune laturile acoperișului una lângă alta, cu partea inferioară în jos (astfel încât partea superioară să fie îndreptată în jos). Folosind crema, lipește o bucată de hârtie tăiată (taie, de exemplu, o pungă de hârtie) peste cele două laturi ale acoperișului.

Pune două boluri mici din sticlă, sau niște obiecte similare, de fiecare parte a acoperișului răsturnat pentru a fixa laturile în forma unui „V”. Lasă-le să se usuce complet. În momentul asamblării, acest proces va menține acoperișul fix pe căsuță.

În continuare, decorează căsuța cu și mai multă cremă și cu decorațiunile preferate. Ornează cu creativitate și bucură-te de căsuță!

Pentru un ghid video, consultă acest tutorial pe YouTube.

Sursa: https://tasty.co/recipe/gingerbread-houses

Fursecuri cu scorțișoară vegane în formă de steluță

Cu această variantă pe bază de plante a fursecului clasic de Crăciun, toată lumea se poate bucura de steluțele cu scorțișoară cu gust dulce de alune. 

fursecuri scortisoara

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g alune măcinate
  • 75 g migdale măcinate
  • 60 g zahăr pudră
  • 1 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 praf sare de mare
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 2 linguri apă
  • Pentru glazură: 60 g zahăr pudră și 1 lingură zeamă de lămâie

Cum se prepară:

  1. Amestecă alunele, migdalele, zahărul, scorțișoara și sarea de mare într-un bol. Adaugă zeamă de lămâie și apă și frământă un aluat lipicios. Lasă-l la frigider timp de 1 oră.
  2. Preîncălzește cuptorul la 200°C și întinde aluatul pe folie alimentară până la o grosime de ½ cm.
  3. Cu ajutorul unei forme pentru fursecuri, taie steluțele cu scorțișoară. Pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  4. Coace-le timp de 6-8 minute sau până când devin maronii pe margini. Lasă-le să se răcească înainte să le glazurezi.
  5. Amestecă zahărul, zeama de lămâie și apa până când glazura se îngroașă.
  6. Unge steluțele cu scorțișoară cu glazura și las-o să se întărească. Le poți decora după preferințe, înainte ca glazura să se întărească!

Turtă dulce

Ce miros este mai specific Crăciunului decât cel de turtă dulce făcută în casă? Nicio sărbătoare a Crăciunului nu este definitivă fără acest preparat dulce simbolic.

turta dulce

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g unt sărat
  • 3 linguri sirop din trestie de zahăr       
  • 100 g zahăr brun muscovado
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu     
  • 1 lingură ghimbir ras
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 225 g făină simplă  
  • 50 g zahăr pudră

Cum se prepară: 

  1. Încălzește untul, siropul și zahărul într-o tigaie mică până când se topesc, amestecând din când în când. Pune deoparte să se răcească puțin.
  2. Amestecă bicarbonatul, ghimbirul, scorțișoara și făina într-un bol mare. Toarnă peste ele amestecul de sirop și unt și încorporează, apoi frământă aluatul cu mâinile. Adaugă 1 lingură de lapte pentru a omogeniza, dacă este nevoie. Va rezulta un aluat moale, dar se va întări la frigider.
  3. Pune aluatul pe o hârtie de copt, întinde-l în forma unui dreptunghi și acoperă-l cu o altă hârtie de copt. Întinde-l la o grosime de ½ cm. Transferă aluatul pe o tavă de copt, împreună cu cele două hârtii de copt, apoi pune-l la frigider timp de 1 oră.
  4. Încălzește cuptorul la 190°C/ventilație 170°C/gaz 5 și pregătește o altă tavă cu hârtie de copt. Scoate aluatul din frigider și taie-l cu ajutorul unei forme pentru fursecuri. Noi am folosit o formă de steluță, de 9 cm, dar tu poți alege ce formă dorești. Am mai tăiat, de asemenea, steluțe mai mici pentru a le pune pe sfoară și a le agăța în bradul de Crăciun.
  5. Pune formele din aluat în tava de copt, distanțează-le și lasă-le la copt timp de 10-12 min. (în funcție de dimensiunea formelor alese, timpul de coacere va crește sau va scădea cu câteva minute). Lasă-le să se răcească pe tavă.
  6. Între timp, amestecă zahărul pudră cu 1-2 linguri de apă – vei dori să obții o consistență groasă, care să poată fi folosită pentru ornat, și nu prea lichidă încât să curgă. Ornează biscuiții, după ce s-au răcit, cu această cremă, folosind un poș cu vârf subțire.

Savurează!

Caramele Amaretto Swirl

Pentru toți iubitorii de migdale și marțipan, aceste gustări sunt alegerea perfectă. 

dulciuri

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 g pastă de marțipan
  • 1 ou
  • 3 linguri de amaretto (lichior de migdale)
  • 4 linguri lapte
  • 1 pachet zahăr vanilat bourbon
  • 60 g zahăr pudră (cernut)
  • 125 g unt
  • 200 g făină simplă
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 lingură pudră de cacao

Cum se prepară:

  1. Bate marțipanul împreună cu oul, lichiorul amaretto, laptele, zahărul vanilat, zahărul pudră și untul moale, cu ajutorul unui mixer de mână, până când amestecul devine pufos. Amestecă făina cu praful de copt, cerne-le deasupra compoziției și încorporează. Sfat: lasă marțipanul la rece și rade-l pentru a se încorpora mai ușor.
  2. Transferă jumătate din compoziție într-o tavă de copt cu pereți înalți și nivelează. Amestecă pudra de cacao în compoziția rămasă și întinde-o peste aluatul de culoare deschisă, nivelând din nou. Lasă amestecul la frigider timp de 1 oră.
  3. Folosind o linguriță, pune cantități mici pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  4. Coace caramelele la 160-180°C timp de aprox. 12 minute.