Skip to main content
amprenta-carbon

Smart Market: Amprenta de carbon

E dificil să schimbi ceea ce nu cunoști.

Află ce este amprenta de carbon, de ce este dăunătoare pentru mediu și cum o poți reduce.

Amprenta personală de carbon Fiecare dintre noi are o amprentă personală de carbon rezultată din activitatea de zi cu zi. Mărimea amprentei de carbon diferă de la o persoană la alta în funcție de alegerile sale zilnice.
Impactul asupra mediului Prin fiecare serviciu folosit sau produs consumat generăm gaze cu efect de seră și contribuim direct la încălzirea globală. Nu trece nicio zi în care să nu avem un impact asupra mediului.
Calcularea amprentei de carbon De ce e important să îți calculezi amprenta de carbon? Să vezi unde poți face schimbări astfel încât să reduci impactul, care poate fi mai mare decât crezi, chiar dacă ți se pare că nu consumi multe resurse.

Știați că?

În majoritatea țărilor dezvoltate, 15% din amprenta de carbon a fiecărei persoane provine din consumul casnic de gaz, petrol și cărbune, iar alte 12% provin din consumul personal de electricitate.

Transportul aerian și terestru reprezintă încă 19%.

Restul de 54% este utilizarea secundară a carbonului pentru lucrurile cumpărate și consumate de acea persoană.

Știați că?

Amprenta de carbon medie pe cap de locuitor în Uniunea Europeană este de aproximativ 6.8 tone. Amprenta de carbon medie pe cap de locuitor în România este de aproximativ 4.1 tone. Experții spun că aceasta trebuie să scadă la 2 tone până în 2050 dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice.

Știați că?

Amprenta de carbon este compusă din două părți:

  • Amprenta principală = cantitatea de gaze cu efect de seră pe care o produci singur – de la energia utilizată pentru transportul public până la energia consumată pentru încălzirea locuinței.
  • Amprenta secundară = cantitatea de gaze cu efect de seră care a fost creată pentru produse – de la alimente, băuturi și îmbrăcăminte până materiale de construcție.

Fiecare RON cheltuit = un produs sau un serviciu achiziționat = o creștere a amprentei de carbon personale

Poți afla estimativ amprenta de carbon a tranzacțiilor tale cu ajutorul calculatorului din aplicația Smart Market.

Cum funcționează?

Fiecare plată efectuată cu cardul este analizată și evaluată, în funcție de categoria comerciantului de la care ai făcut achiziția. Calculatorul se uită la suma totală a tranzacției, nu la produsele care au fost adăugate în coș. Calculatorul va ști doar dacă sunt cumpărături alimentare.

Exemple pentru reducerea amprentei de carbon

Alimente

Dacă risipa alimentară ar fi o țară ar fi a treia cea mai mare ca emisii de CO2 din lume. Cumpără doar cât mănânci, pe cât posibil din surse locale și adoptă o dietă vegetariană măcar o zi pe săptămână.

Transport

Transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor de CO2 la nivel global. Cum îți influențează amprenta de CO2? Dacă iei avionul, cantitatea de emisii de CO2 pe km este de 285g, față de 104g pentru mașină și 14g pentru tren.

Despre amprenta de carbon

Fiecare dintre noi are o amprentă personală de carbon rezultată din activitatea noastră de zi cu zi. Prin fiecare serviciu folosit sau produs consumat se generează gaze cu efect de seră și contribuim direct la încălzirea globală.

De ce e important să îți calculezi și să îți înțelegi amprenta de carbon? Pentru a vedea unde poți face schimbări astfel încât să reduci impactul tău asupra planetei.