Smart Market: Grijă pentru mediu
Fiecare dintre noi are o amprentă de carbon unică, rezultată din activitățile noastre de zi cu zi. Este esențial să conștientizăm impactul pe care îl avem și să descoperim modalități de a-l reduce.
Ce este amprenta de carbon?
Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, produs sau o persoană le produce într-un anumit interval de timp.
Impactul asupra mediului
Prin fiecare serviciu folosit sau produs consumat generăm gaze cu efect de seră și contribuim direct la încălzirea globală. Nu trece nicio zi în care să nu avem un impact asupra mediului. E important să îți cunoști amprenta de carbon, pentru a vedea unde poți face schimbări, astfel încât să reduci impactul tău asupra planetei.
Smart Market te ajută să-ți calculezi amprenta de carbon.
Mărimea amprentei de carbon diferă de la persoană la persoană, în funcție de alegerile pe care le facem zilnic. E important să îți cunoști amprenta de carbon, ca să vezi unde poți face schimbări, astfel încât să reduci impactul tău asupra mediului înconjurător.
Cum îți calculăm amprenta de carbon
Emisiile tale de carbon sunt estimate pe baza tranzacțiilor tale efectuate prin contul/cardul Raiffeisen, astfel:
Plățile efectuate prin contul/cardul Raiffeisen sunt analizate și evaluate, în funcție de categoria comerciantului de la care ai făcut achiziția.
Utilizând baza de date globală Exiobase, pentru fiecare tranzacție este preluat indexul de carbon asociat categoriei comerciantului (emisiile de carbon generate de această industrie).
Emisiile de carbon ale tuturor tranzacțiilor din luna anterioară sunt agregate la începutul lunii, rezultând amprenta ta de carbon lunară.
Cum poți reduce amprenta de carbon
Activează campaniile sustenabile
Prin intermediul campaniilor sustenabile ai acces la produse și servicii pe care le iubești, câștigi recompense și iti aduci contribuția la efortul comun de a avea grijă de mediu.
Plantează copaci
Valorifică punctele acumulate în secțiunea Implică-te și plantează copaci în Pădurea Copiilor alături de Raiffeisen Bank!
În noiembrie 2023, cu sprijinul tău și al Raiffeisen Bank, Asociația Pădurea Copiilor a plantat un hectar de foioase (5.000 de puieți) în zona Putineiu, județul Giurgiu. Pe baza metodologiei* de estimare și modelare a evoluției stocului de carbon dezvoltată de Forest Design pentru Asociația Pădurea Copiilor, putem estima impactul pozitiv al fiecărui copac plantat la 15.75 kg CO2 captate în primii 5 ani de la plantare.
*Metodologia de calcul a carbonului stocat folosește modelele matematice dezvoltate de Forest Design în urma măsuratorilor individuale realizate pe 188.233 de arbori scanați laser (tehnologia LiDAR) în perimetre împădurite în perioada 2008-2014, în România. Astfel, a putut fi estimat stocul de carbon la nivelul anului 2020 și a fost previzionată evoluția cantității de CO2 stocat în primii 30 de ani de la plantare.
Afla cum Raiffeisen isi reduce propria amprenta de carbon