
Smart Market: Amprenta de carbon
Află ce este amprenta de carbon, de ce este dăunătoare pentru mediu și cum o poți reduce
Ce este amprenta de carbon?
Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, produs sau o persoană le produce într-un anumit interval de timp.

Impactul asupra mediului
Prin fiecare serviciu folosit sau produs consumat generăm gaze cu efect de seră și contribuim direct la încălzirea globală. Nu trece nicio zi în care să nu avem un impact asupra mediului. E important să îți cunoști amprenta de carbon, pentru a vedea unde poți face schimbări, astfel încât să reduci impactul tău asupra planetei.

Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi a treia din lume ca emisii de CO2.
Media amprentei de carbon pe cap de locuitor, în Uniunea Europeană, este de aproximativ 6.8 tone/an.
Amprenta de carbon medie pe cap de locuitor în România este de aproximativ 4.1 tone/an.
Experții spun că, pentru a ne atinge obiectivele climatice, media ar trebui să scadă la 2 tone până în 2050.


Smart Market te ajută să-ți calculezi amprenta de carbon.
Mărimea amprentei de carbon diferă de la persoană la persoană, în funcție de alegerile pe care le facem zilnic. E important să îți cunoști amprenta de carbon, ca să vezi unde poți face schimbări, astfel încât să reduci impactul tău asupra mediului înconjurător.
Cum îți calculăm amprenta de carbon
Emisiile tale de carbon sunt estimate pe baza tranzacțiilor tale efectuate prin contul/cardul Raiffeisen, astfel:
Plățile efectuate prin contul/cardul Raiffeisen sunt analizate și evaluate, în funcție de categoria comerciantului de la care ai făcut achiziția.
Utilizând baza de date globală Exiobase, pentru fiecare tranzacție este preluat indexul de carbon asociat categoriei comerciantului (emisiile de carbon generate de această industrie).
Emisiile de carbon ale tuturor tranzacțiilor din luna anterioară sunt agregate la începutul lunii, rezultând amprenta ta de carbon lunară.


Exemple despre cum funcționează
Cum îți poți reduce amprenta de carbon
Cumpără doar cât mănânci
Cumpără din surse locale și încearcă să adopți o dietă vegetariană măcar o zi pe săptămână. Creșterea animalelor implică o emisie majoră de carbon în atmosferă.
Folosește transportul în comun
Oricând posibil, încearcă să folosești transportul în comun sau folosește bicicleta. Transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor de CO2 la nivel global.
Redu consumul de energie
Redu cantitatea de energie consumată în locuința ta prin utilizarea de aparate electrice mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile LED și electrocasnicele cu clasă energetică A+++.