10 beneficii ale panourilor fotovoltaice
Încălzirea globală este, în acest moment, potrivit Organizației Națiunilor Unite, cea mai mare amenințare sistemică la adresa umanității. Este un pericol rezultat din însăși nepăsarea oamenilor față de planeta care le este casă.
Schimbările climatice sunt resimțite din ce în ce mai acut pe glob însă, pentru că natura își strigă disperarea, de cele mai multe ori, prin fenomene meteo severe sau catastrofe care ar trebui să ne trezească pe toți. Iată de ce chiar și cel mai mic gest de atenție față de mediu ar fi trebuit să fie făcut încă de ieri.
Dar niciodată nu-i prea târziu pentru asumarea responsabilității! Iar una dintre soluții ne-o dă tot natura. Soarele care ne încălzește planeta și ne luminează viața este o resursă inepuizabilă așa că astrul cel mai strălucitor din univers poate deveni și sursa noastră de energie. Captarea radiațiilor solare cu ajutorul panourilor fotovoltaice este una dintre cele mai performante și rentabile soluții pentru înlocuirea energiei clasice. Iată care sunt cele mai importante 10 beneficii ale utilizării panourilor fotovoltaice:
1. Sustenabilitatea – panourile fotovoltaice sunt un sistem de producție a energiei practic și ecologic, prietenos cu mediul, care protejează natura și previne încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură.
2. Controlul costurilor – în condițiile actuale de volatilitate maximă pe piața energiei clasice când costurile de tranzacționare se modifică dramatic de la un an la altul, panourile fotovoltaice oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește factura consumului de energie.
3. Reducerea costurilor – utilizarea panourilor fotovoltaice duce la o reducere a costurilor cu energia cu până la 65-70% asta chiar dacă investiția inițială poate fi considerată a fi una consistentă. Aceste sume însă sunt recuperate în timp destul de rapid, într-o perioada de până la 7 ani, în funcție de valoare și respectiv capacitatea de producție.
4. Reducerea dependenței față de furnizori – panourile fotovoltaice aduc pe lângă energie verde, independență față de furnizorii care își țin consumatorii captivi. Producătorul de energie provenită de la panourile fotovoltaice scapă de grija consumului și mai ales a facturii aferente pentru că acum dispune de propria energie pe care o poate direcționa, în caz de surplus, înapoi în sistemul național în calitate de prosumator.
5. Eficientă energetică – soarele, singura resursă necesară funcționarii panourilor fotovoltaice este inepuizabil și, prin urmare, producția de energie poate avea continuitate. Datorită tehnologiilor performante, panourile fotovoltaice pot funcționa chiar și atunci când este înnorat, în zilele mohorâte de iarnă. În plus, resursa solară este gratuită.
6. Costuri reduse de întreținere – odată instalat, sistemul de panouri fotovoltaice necesită întreținere minimă deoarece nu are componente care se mișcă sau care sunt utilizate intens. Invertorul este singură piesă care necesită atenție după primii 5-10 ani de funcționare, însă panourile în sine au nevoie doar de o curățare anuală, operațiune care nu este nici dificilă și nici scumpă.
7. Simplitatea sistemului – panourile fotovoltaice sunt ușor de montat și nu necesită operațiuni majore de întreținere ulterioară. Sunt detașabile, pot fi mutate cu ușurință și pot fi astfel adaptate oricăror spații. Pot fi montate pe acoperișuri sau pe sol cu condiția să respecte specificațiile tehnice privind orientarea și înclinația. În plus, pot fi montate oriunde, la sate sau la orașe, ceea ce înseamnă că poate fi produsă energia electrică și în zone neacoperite de rețeaua națională de energie unde instalarea acesteia ar presupune costuri foarte mari.
8. Durata de viață – producătorii oferă, în general, garanția funcționării panourilor fotovoltaice performante, în condiții perfecte pentru 25-30 de ani. Practic, până în anul 25 de funcționare, ele își păstrează un randament minim de 80% iar după aceea randamentul rămâne încă foarte ridicat ceea ce le face să fie foarte eficiente în continuare.
9. Dezvoltarea tehnologică – cercetările în materie de producție de energie solară avansează constant și e de așteptat să apară noi și noi îmbunătățiri ale acestor sisteme. Inovațiile în fizică cuantică și nanotehnologie ar putea crește eficientă panourilor solare și, în viitor, să dubleze sau chiar să tripleze capacitatea de producție a acestora.
10. Imagine publică – un sistem de panouri fotovoltaice te poate scoate din anonimat și îți poate plasa compania pe lista scurtă a celor care setează tendințe și aduc schimbarea. O asemenea eticheta verde rămâne veșnic lipită pe imaginea publică și te transformă într-un super-erou al vremurilor moderne.