Skip to main content

Despre energia verde

Drumul energiei de la producător la consumator

V-ați întrebat vreodată care este traseul energiei electrice de la producător pană la consumator? Ei bine, raspunsul la această întrebare ne dezvăluie o componentă vitală a securitații unui stat pentru ca astfel obținem o privire de ansamblu asupra sistemului energetic național. Aparent complicat și inaccesibil! 

10 beneficii ale panourilor fotovoltaice

Încălzirea globală este, in acest moment, potrivit Organizației Națiunilor Unite, cea mai mare amenințare sistemică la adresa umanității. Este un pericol rezultat din insăși nepăsarea oamenilor față de planeta care le este casă.

piata energiei

Piața de fotovoltaice s-a triplat într-un an

"Comparativ cu anul trecut, piața sistemelor fotovoltaice aproape s-a triplat", spune Marian Sergiuță, director tehnic al LSG Building Solutions, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții complete pentru producția de energie verde. 

Energia solară ajunge din ce în ce mai mult în atenția companiilor mici și mijlocii care își doresc în primul rând acces la finanțare specializată pentru astfel de proiecte.

modificari legislative

Lipsa creditelor verzi era până acum principala piedică în dezoltarea pieței de fotovoltaice

"Cei mai mulți clienți renunță la proiectele de energie verde pentru că nu găsesc rapid finanțare dar odată cu apariția creditelor verzi specializate pentru aceste investiții, piața se va dubla", crede cu tărie Cornel Eftenoiu, manager general Darcom Energy, unul dintre principalii furnizori de soluții complete în domeniul energiei regenerabile.

Care sunt cei 6 mari consumatori de energie pe care îi ignorăm

Ca în orice domeniu și la capitolul Energie, informația înseamnă putere. Așa că pentru a deține puterea de a lua decizii corecte într-o intreprindere, e nevoie să deții informațiile necesare.

Eco friendly law, politics and eco balance concept. 3d rendering of scale icon on fresh spring meadow with blue sky in background.

Ce schimbări legislative pentru economia verde se pregătesc în 2022

După un an de tranziție, în care negocierile pentru PNRR și criza politică au dus la amânarea celor mai multe inițiative legislative legate de economia sustenabilă, anul 2022 se anunță a fi unul de recuperare la toate capitolele.

Home virtual battery energy storage with house photovoltaic solar panels on roof and rechargeable li-ion electricity backup. Electric car charging on renewable smart power network grid cloud system.

Cum trebuie să înțelegem subvențiile pentru energia verde

Pentru publicul larg, subvențiile pentru energia verde au părut până nu de multă vreme o inițiativă care urmărea doar să-i compenseze pe marii consumatori industriali care aveau costuri mai mari de pe urma cumpărării de certificate CO2.

Map of Europe in green leaf texture on a white isolated background. Ecology, climate concept, 3d illustration.

Soluțiile europenilor la criza prețurilor energiei

România a fost anul acesta printre țările din UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la electricitate. Conform Eurostat, țările cu scumpirile cele mai mari în prima jumătate a anului erau Slovenia (cu 15%), Polonia (8%) și România (7%).

Side view snapshot of workman, wearing uniform, working gloves and helmet, setting a shiny new solar battery with help of hex key, blue sky on background. Green energy concept

Marea promisiune a panourilor solare

Cele mai noi estimări ale Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei arată că România are potențialul de a obține din surse eoliene și solare peste 22% din producția totală de energie, față de circa 16% în prezent.

Happy couple of children dreaming of a house with solar panels. Solar energy panel concept. Alternative energy.

Pro și contra sistemelor fotovoltaice

Câteva știri încurajatoare au apărut în acest an într-un domeniu până de curând exotic: posibilitatea comunităților de a ajunge la independența energetică sau de a realiza economii importante la facturile de energie prin investiții în surse regenerabile.

cat timp va mai creste pretul energiei

Cât timp va mai crește prețul energiei

Una din temele principale de discuție ale economiștilor din ultimul an a fost si este legată de durata valului inflaționist stimulat în Europa de scumpirea energiei. Inițial, opinia cea mai răspândită a fost că perioada de scumpiri va dura doar câteva luni, însă previziunile sunt acum mai nuanțate.

noua-formula-de-compensare-a-energiei-pentru-prosumatori

Noua formulă de compensare a energiei pentru prosumatori

Micii producători care au instalații fotovoltaice beneficiază legal din 1 mai de noua formulă de compensare din partea furnizorilor cărora le livrează energie, odată cu adoptarea celui mai important act normativ care a schimbat piața prosumatorilor.

este-energia-verde-solutia-pentru-reducerea-dependentei-uniunii-europene-de-gazul-rusesc

Este energia verde soluția pentru reducerea dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc?

Reducerea dependenței Europei de gazul rusesc și în general de gazele naturale ca sursă de energie nu e o temă de discuție nouă, însă conflictul din Ucraina a acutizat-o într-un mod fără precedent. 

bani-pentru-imm-energie-verde-prin-programul-electric-up

Bani pentru IMM: energie verde prin programul Electric Up

Luna martie marchează un pas înainte în derularea programului de finanțare Electric Up, destinat stimulării IMM care își instalează sisteme de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru vehicule electrice şi hibride.

ce-rol-are-energia-solara-in-noul-plan-european-repowereu

Ce rol are energia solară în noul plan european RePowerEU

Comisia Europeană a anunțat la 8 martie un nou plan de accelerare a trecerii la surse regenerabile de energie, RePowerEU, care ar urma să asigure reducerea cu două treimi a cererii de gaze din Rusia în mai puțin de nouă luni și dezvoltarea puternică a producției de energie din instalații fotovoltaice.

Man shows his family the solar panels on the plot near the house during a warm day. Young woman with a kid and a man in the sun rays look at the solar panels.

Aproape un miliard de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va avea alocat anul acesta un buget de circa 2,7 miliarde de lei, din care va finanța opt programe de subvenții, între care Programul Casa Verde Fotovoltaice, de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și a livrării surplusului în rețeaua națională.

Green energy of solar cell panel on house roof in blue sky and sunlight

Se schimbă rolul energiei verzi în strategia energetică a Europei?

Războiul din Ucraina și creșterea prețului la petrol și gaze au relansat nu doar discuția despre independența energetică față de Rusia, ci și despre viitorul Pactului Verde European și al investițiilor în sursele regenerabile.

pnrr-energie-solara

Primele proiecte de energie solară finanțate prin PNRR

Prima sesiune de depunere a ofertelor pentru investiții în panouri fotovoltaice cu finanțare nerambursabilă oferită prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are loc în perioada 31 martie – 15 iunie, fiind invitate să participe atât IMM, cât și microîntreprinderi, companii mari sau firme nou-înființate.

Green energy gas

Care ar putea fi, în linii mari, impactul adoptării legii offshore pentru tranziția la energia verde

Legea offshore, prin care România deblochează o serie de noi exploatări de gaze, nu este menită să modifice obiectivele de tranziție la energia verde, ci, dimpotrivă, va funcționa în paralel cu stimularea investițiilor în sursele regenerabile de energie. 

inovatie-energie-verde.jpg

Principiul „nevoia te învață” aplicat la energia verde a Europei

Producția de energie din panouri fotovoltaice a înregistrat în aprilie recorduri pe mai multe piețe din Europa, iar tehnologia solară și cea eoliană au contribuit la scăderea prețului energiei pe majoritatea piețelor europene de electricitate. 

masini-electrice-numere-verzi.jpg

Mașinile electrice din România, acum și cu numere verzi

Căutarea unor alternative mai ieftine și mai puțin poluante la carburanți stimulează companiile să se orienteze spre investiții în vehiculele electrice și determină statele să aloce subvenții și facilități pentru trecerea consumatorilor de la mașinile clasice la cele electrice și hibride. 

creditare-energie-verde-finantare

Cum se poate finanța mai rapid tranziția la energia verde

Majoritatea firmelor românești susțin tranziția la energia verde: 54% au intenția de a reduce emisiile de carbon, 24% vor să le scadă cu jumătate sau mai mult, iar 14% vizează chiar obiectivul zero emisii nete.

accelerare-productie-de-energie-solara-in-europa

Cum va fi accelerată producția de energie solară în Europa

Aprobările pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile din Uniunea Europeană nu vor mai putea dura mai mult de trei luni, iar pentru proiectele de energie regenerabilă instalate în zone prioritare, avizarea nu va mai putea dura mai mult de un an.

obligatiuni-verzi

Ce trebuie să știm despre obligațiunile verzi

Toate fondurile atrase de Raiffeisen Bank prin emisiuni de obligațiuni sustenabile, verzi și sociale vor fi alocate anul acesta pentru finanțarea sau refinanțarea de credite acordate pentru proiecte de energie regenerabilă, eficiență energetică și din celelalte domenii de investiții conforme cu strategia sa de sustenabilitate, ceea ce reprezintă o premieră pentru România.

potential-piata-prosumatori

Cât de repede poate crește piața prosumatorilor

Ultimele date privind situația prosumatorilor din România arată viteza cu care s-a dezvoltat acest segment al producției de energie din surse regenerabile, dar și stadiul ei încă incipient. Pe de o parte, numărul prosumatorilor și cantitatea de energie produsă de ei sunt în creștere. Pe de altă parte, legislația se schimbă și se aplică lent, iar planurile europene de a umple continentul cu panouri fotovoltaice pe toate acoperișurile mai au de așteptat.

trei-programe-finantare-economia-verde

Trei programe de finanțare pentru economia verde

Perioada verii se dovedește favorabilă pentru investițiile în energie regenerabilă și inovațiile pentru eficiența energetică, astfel încât companiile românești au la dispoziție mai multe opțiuni de a obține finanțare verde din bani europeni.

noutati-legislative

Noutăți legislative pentru prosumatori

Prosumatorii din România își vor putea racorda mai ușor la sistem capacitățile noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile, iar regulamentele existente de acreditare a centralelor de producție a energiei verzi și de funcționare a pieței certificatelor verzi au fost actualizate.

provocarile-imm-urilor-si-importanta-tranzitiei-catre-energia-regenerabila

Provocările IMM-urilor și importanța tranziției către energia regenerabilă

Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei Europene. Numărul lor reprezintă 99% din totalul businessurilor din Uniunea Europeană. Mai mult, IMM-urile au ca angajați mai bine de 100 de milioane de persoane

cum-se-va-aplica-legea-decarbonizarii

Cum se va aplica legea decarbonizării

Legea decarbonizării sectorului energetic, care urmează să promoveze renunțarea la centralele electrice pe bază de cărbune, s-a modificat în urma discuțiilor din coaliția de guvernământ, astfel încât va pune un accent mai mare pe soluțiile de înlocuire a cărbunelui cu alte surse de producere a energiei, iar calendarul ei de aplicare s-a schimbat.

Ești interesat? Hai să vorbim.