Care sunt cei 6 mari consumatori de energie pe care îi ignorăm
Ca în orice domeniu, și la capitolul Energie, informația înseamnă putere. Așa că pentru a deține puterea de a lua decizii corecte într-o întreprindere, e nevoie să deții informațiile necesare.
În orice companie, factura pentru energie electrică este una dintre marile provocări. De fiecare dată aproape, în mod eronat, vina pentru valoarea mare a acestor facturi pică pe seama utilajelor sau echipamentelor de producție de funcționarea cărora depinde întreagă existența a firmei. Dar asta pentru că de prea puține ori au existat informații despre cât de greu atârnă pe factură ceilalți consumatori energetici. Fie pentru că au fost ignorați, fie pentru că au fost uitați!
Lucrurile sunt mai simple decât ar părea și, la o privire mai atentă, poate rezulta o reducere substanțială a consumului de energie. Totul datorită unei informări mai bune care atrage cu sine, pe lângă reducerea consumului, evitarea risipei de energie și, implicit, protejarea mediului înconjurător. Vorbim de eficientă energetică, un obiectiv care, odată atins, aduce cu el sustenabilitate financiară dar și sustenabilitate ecologică. Iată în continuare câteva dintre micii consumatori care se dovedesc a fi mari inamici:
1. Becurile – oricât de banal ar părea, un simplu bec ne poate ajută să economisim și energie și bani. Un bec economic echivalent cu un bec incandescent de 100 W consumă doar 0.14 kwh/zi dacă funcționează circa 6 ore ceea ce înseamnă un consum anual de aproximativ 50 kwh. Un bec clasic ajunge să consume 220 kwh/an în aceleași condiții de utilizare. Așadar, noile becuri economice fluorescente sau cu LED consumă cu până la 75% mai puțină energie pe lângă faptul că au și o durată de viață de până la 10 ori mai mare. Pentru a mai da un imbold economiei de energie și de bani, este recomandată și utilizarea întrerupătoarelor cu variator care ajută la ajustarea intensității luminii și implicit la controlul consumului energetic. În plus, folosirea corpurilor de iluminat cu senzori de mișcare pentru exterior este binevenită pentru eficientizarea consumului.
2. Sistemul de încălzire/răcire – se poate dovedi unul dintre cei mai mari consumatori de energie care nu este însă luat în seama, de cele mai multe ori. Prin gesturi mici și responsabile, poate fi eficientizat și consumul de energie la acest capitol. Astfel, închiderea ușii încăperii pe timpul funcționării sistemului, setarea unei temperaturi rezonabile de maximum 22 de grade, eliminarea pierderilor de căldură pe la uși și ferestre prin izolare corespunzătoare, pot duce la o reducere a consumului cu până la 40%.
3. Serverele – Creierul oricărui sistem informatic este de fapt și unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Pentru că funcționează non-stop și are nevoie și de instalații de răcire utilizate de asemenea în permanență, un singur server ajunge să consume mii de kwh în fiecare an, în funcție de încărcarea acestuia.
4. Produsele electronice – laptopurile, monitoarele, încărcătoarele de telefon, sistemele audio-video sau televizoarele, imprimantele, scannerele sau tocatoarele de hărții, toate sunt consumatori silențiosi care ne dau falsa senzație că sunt prietenoși cu factura de electricitate când, de fapt, sunt vinovați de un procent important din aceasta. Lăsate în priză oprite sau chiar în modul stand-by, toate aceste aparate consumă suficient de multă energie cât să strice buna dispoziție oricărui antreprenor. Potrivit celor mai recente studii, consumul anual de energie în modul stand-by al tuturor aparatelor de birou folosite în țările membre UE este estimat la aproximativ 9 twh și este responsabil pentru circa 1% din totalul emisiilor de CO2. Este prognozat ca acest consum al aparatelor în stand-by va reprezenta 15% din consumul total de energie din Europa până în 2030.
5. Aparatură veche – o altă soluție la îndemână pentru reducerea consumului energetic este renunțarea la vechile echipamente electronice și înlocuirea lor cu unele eficiente din punct de vedere energetic. Televizoarele și monitoarele de generație veche, de pildă, ar trebui înlocuite cu unele de tip LED care consumă cu 30-50% mai puțină energie.
6. Aparatură de tip electrocasnic – vechile frigidere se pot dovedi adevărate energofage așa că o măsură care trebuie musai implementată este înlocuirea acestora cu unele de generație nouă din clasa energetică A+++ care poate avea un consum anual de până la 130 kwh adică de cel puțîn 3 ori mai mic.
Pe lângă găsirea unor soluții sustenabile pentru toți consumatorii enumerați anterior, este indicată adoptarea unui plan riguros care să asigure trecerea firească spre energie verde.
În vremuri în care schimbările climatice amenință să ne afecteze radical existența, e nevoie să ne uităm cu atenție spre diverse tipuri de energie regenerabilă, iar una dintre cele mai la îndemână soluții este un sistem de panouri fotovoltaice.
Primul pas în această direcție va fi un audit realizat de un specialist în energia solară fotovoltaică, iar acesta va putea apoi să ghideze întregul proces, de la găsirea celor mai bune soluții de panouri solare fotovoltaice până la finanțare verde și, în final, montaj al unui astfel de sistem de energie regenerabilă.