Skip to main content
panouri-fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Informațiile de bază pentru cei care investesc în energia solară

Energia solară și elementele esențiale pentru producerea energiei electrice

Pentru cei ce nu sunt încă familiarizați cu energia solară, vom prezenta pe scurt elementele esențiale pe care trebuie să le cunoască înainte de a investi într-un sistem de panouri fotovoltaice.

Celulele solare

Un panou fotovoltaic standard, destinat să fie montat pe un acoperiș de clădire, este compus în principiu din câteva zeci de celule fotovoltaice; acestea absorb lumina solară, grație materialului semiconductor din care sunt făcute, și o convertesc în electricitate, conversia fiind ceea ce se numește efectul fotovoltaic. Majoritatea celulelor solare ale panourilor de pe piață sunt fabricate din siliciu și sunt fie monocristaline (din siliciu cu puritate mai mare, avantajul acestora fiind o eficiență mai mare), fie policristaline (mai avantajoase ca preț, întrucât procesul lor de producție este mai simplu). 

Invertorul

Transformarea curentului electric continuu în curent alternativ, care poate fi folosit de utilizator, este asigurată de al doilea element al sistemului fotovoltaic, respectiv invertorul solar. Unele sisteme pot fi conectate în serie, prin invertoare unice de tip șir, cel mai des folosite (avantajul este aici prețul: este necesar un singur invertor pentru toate panourile). Alte sisteme sunt conectate în paralel prin microinvertoare, unde fiecare panou are invertorul său (avantajul este aici eficiența mai mare, dat fiind că nu toate panourile pot produce aceeași cantitate de energie atunci când există condiții diferite de umbrire). 

Racordarea la rețea

Sistemele fotovoltaice on-grid, cele mai accesibile ca preț și cele mai uzuale pentru clădirile unde consumul de energie este concentrat în timpul zilei, sunt racordate la rețeaua de energie electrică și depind de ea. Ele pot dispune sau nu de acumulatori solari, pentru acoperirea din sursă proprie a perioadelor când rețeaua publică nu funcționează sau are fluctuații. Sistemele off-grid, în schimb, sunt folosite mai ales de consumatorii care nu se pot conecta la rețeaua de energie sau de cei ce vor să-și genereze propria energie fără a depinde de prețul fixat de furnizori. Ele sunt cu atât mai performante cu cât dispun de soluții mai bune de stocare și de asigurare a continuității producției de energie – acumulatorii, respectiv generatoarele suplimentare.

Performanța

Cele mai uzuale panouri de pe piață au o putere instalată sub 400 W și o durată de viață de până la 25 de ani, iar costurile lor variază în funcție de puterea instalată și de tipul celulelor solare, monocristaline sau policristaline.  Cantitatea de energie produsă în mod real depinde însă de condițiile de climă din zonă, de numărul zilnic de ore cu soare, de poziția și înclinarea acoperișului, de condițiile de umbrire pentru fiecare panou. Un randament maxim apare atunci când acoperișul este orientat spre sud, iar copacii sau alte obstacole nu umbresc panourile. Un sistem unde panourile au o putere instalată de 300 W poate produce în lunile de vară până la 480 kWh pe lună, în timp ce în lunile de iarnă nu va trece de 150 kWh.

Atunci când un consumator vrea să știe care este sistemul fotovoltaic cel mai potrivit pentru necesitățile sale, trebuie să-și calculeze întâi consumul mediu (kWh), astfel încât pornind de aici să vadă ce fel de sistem ar avea nevoie ca să-și acopere din energie solară 100% din consum. În principiu, o estimare brută a necesarului de energie poate fi făcută dacă se înmulțește consumul orar al gospodăriei cu numărul de ore cu însorire maximă (când intensitatea soarelui produce o medie de 1.000 W de putere fotovoltaică pe metrul pătrat) și apoi rezultatul se împarte la puterea instalată a panourilor, folosind mai multe exemple, de la panouri cu putere mai mică până la panouri cu putere mai mare. Există online și o serie de calculatoare orientative, ca de pildă aici sau aici, în funcție de consumul estimat, de orele cu soare pe zi și de cât de mare este aria acoperită cu panouri.

Dimensionarea sistemului fotovoltaic depinde așadar de parametrii locali de mediu, care influențează eficiența sistemului. Global Solar Atlas, dezvoltat de Banca Mondială și Solargis, furnizează hărți cu potențialul fotovoltaic al fiecărei zone în funcție de mai mulți parametri locali (iradierea solară, temperatura, altitudinea terenului, înclinarea panourilor solare pentru a produce un randament maxim etc.). De exemplu, o evaluare brută pentru cineva care ar dori să-și instaleze panouri la Tuzla ar fi că pentru o casă obișnuită, un sistem cu capacitate instalată de 1.000 W și panouri înclinate la 33 de grade ar produce circa 1.308 kWh/mp pe an. În schimb, la Vișeu de Sus, o zonă mult mai rece și cu însorire mult mai redusă, același sistem ar produce doar 894 kWh/mp. Companiile care oferă soluții complete (livrarea la cheie a unui sistem fotovoltaic) pot livra însă estimări exacte pentru clienți, în funcție de toate datele relevante despre la locul unde va fi instalat sistemul.

În condițiile creșterii actuale a prețurilor energiei, investițiile în energia solară sunt soluția cea mai accesibilă de reducere a costurilor, iar Raiffeisen Bank este una dintre primele bănci cu un program de finanțare a panourilor fotovoltaice pentru IMM.  Creditul verde al Raiffeisen Bank este un produs special de finanțare proiectat pentru a susține nevoile companiilor care doresc să facă un pas înainte în obținerea independenței energetice, într-un mod prietenos cu natura și eficient din punct de vedere financiar pe termen lung. Facilitățile incluse în creditul verde de la Raiffeisen Bank acoperă și nevoia antreprenorilor de a găsi expertiza necesară în acest domeniu, beneficiind și de implementare conform standardelor și un management al proiectului bine pus la punct. Practic, creditul verde reunește  informațiile tehnice și financiare pentru a oferi suport complet clientilor interesati de panouri fotovoltaice, el putand fi accesat in doua variante: pană in 100.000 de euro fără alte garantii si avans 0%, si peste 100.000 de euro cu garantie echipamentele si o garantie a unui fond de garantare disponibil pe segmentul IMM și un avans minim de 10%. Ambele modalitati de finantare beneficiază de o perioadă maximă de rambursare de 10 ani și de structuri de pret competitive, personalizate in functie de client , cu reduceri importante fată de standardul de pret practicat de bancă pe alte produse de creditare. Partenerul ales (unul din partenerii Raiffeisen Bank sau unul din furnizorii agreați ANRE) se va ocupa de cumpărarea echipamentelor, montarea panourilor fotovoltaice și managementul tehnic al întregului proiect.

Creditul verde de la Raiffeisen este alegerea eficienta de timp si management pentru orice IMM care doreste sa contribuie la dezvoltarea companiei sale, dar si a sustenabilitatii in Romania.

Pe măsură ce creditele bancare verzi și programele de finanțare susținute de guvern câștigă vizibilitate, iar utilizatorii capătă experiența avantajelor de cost, o piață cum este România poate crește extrem de repede. Exemplul cel mai apropiat de noi este cel al Poloniei, unde capacitatea instalată de producție a energiei solare s-a dublat într-un singur an, ajungând vara trecută la 5,5 GW, în special pe seama instalațiilor de pe acoperișurile clădirilor de locuințe și de firme. Ca să înțelegem cât de mare a fost creșterea, Polonia își fixase inițial în strategia energetică ținta de 5,1 GW abia pentru 2025.

Programul de finanțare a panourilor fotovoltaice pentru IMM

4 pași simpli

Lasă-ne datele

Află detalii despre cât poți economisi pentru afacerea ta cu panourile fotovoltaice și când le-ai putea instala.

Alege partenerul

Alege partenerul Raiffeisen potrivit pentru afacerea ta.

Finanțare

Raiffeisen Bank este alături de tine cu oportunități de finanțare pentru acest tip de proiecte.

Implementare

Partenerul nostru se va ocupa acum de evaluare, implementare și mentenanță, pentru ca tu să ai timp pentru afacerea ta.