Din ce e făcută stofa de antreprenor?
Episodul 1: Alin Copîndeanu - echilibru perfect fashion și business

Tudor Personal Tailor este deja un brand recunoscut în industria fashion masculină, am spune chiar în cea a eleganței.
Dar puțini știu că în contrast cu perfecțiunea și rafinamentul costumelor unice cu care își îmbracă din 2010 clienții, business-ul a pornit într-o casa veche și cu o Dacia 1310, apoi cu un Logan tot vechi și el, cu care cei doi fondatori au bătut țara-n lung și-n lat. Sau că Tudor Personal Tailor a fost al 4-lea proiect de business al lui Alin Copîndeanu, unul dintre cei doi fondatori. El numește primele 3 proiecte de început lecții și nu eșecuri.
Când vine vorba de stofa din care este croit un antreprenor, fibrele textile care ies la lumina sunt dintre cele mai diverse. Alin, pentru tine, de unde a pornit procesul de fabricație?
Într-adevăr, profilurile sunt diverse. În cazul meu, nu a fost atât curaj, cât pasiunea pentru antreprenoriat, pornită din copilărie – mi-aduc aminte că în clasa a V-a am produs niște diplome pentru scoală la un internet café din oraș, aveam o pasiune pentru calculatoare, iar părinții aveau 2 magazine și vedeam in familie preocuparea pentru comerț, dar și pe la prieteni din copilărie ai caror părinți aveau mașini faine sau magazine mai mari și se uitau și la ce făceau părinții lor. Cumva, parcursul a fost natural sau am putea spune că fibrele s-au împletit organic.
Cum ai caracteriza primii 2-3 ani? Îți imaginai atunci că vei ajunge în punctul în care te afli astăzi?
Consider că primii ani - în special primii 3, sunt cei mai dificili. Este etapa în care, având ideea, pornești implementarea, apar primii clienți și obții și feedback-ul, astfel că ajustezi din mers business-ul pentru a-l împinge să crească. Noi, deși am pornit de la zero, precum start-up-urile americane, ne-am setat o viziune și o direcție de dezvoltare, stabilind încă de la început un obiectiv măreț, și anume acela de a deveni un brand internațional și un lider regional. Prin urmare rezultatele de astăzi au fost prevăzute, dar încă suntem conștienți că mai avem mult de muncă pentru a atinge țelul complet setat la început.
Cât de dificil a fost începutul?
În prima faza, nu a fost dificil să începem business-ul, să conturam produsul și identitatea inițială, ci mai degrabă a fost mai provocatoare etapa de formare a unei clientele. Aici am început, bineînțeles, de la prieteni, familie și conexiuni personale.
La cât s-a ridicat prima investiție, prima cheltuială, să zic așa, și nu investiția anuală? Pe ce îți amintești că au mers banii?
Îmi aduc aminte că în primele 6 luni am investit aproximativ 5000 de EUR pentru a porni business-ul, banii fiind investiți în design-ul logo-ului, câteva piese de mobilier pentru birou, un set de costume etalon pe care le foloseam ca să luam măsurile clienților, chirie și un mic buget de marketing.
Care a fost cea mai inspirată decizie pe care ați luat-o, hotărâtoare pentru evoluția business-ului?
Decizia de a pune clientul pe primul loc, în centrul organizației și de a face toate eforturile pentru a-l mulțumi și a-l determina să plece zâmbind de la noi.
Ce lecții importante ai învățat de la partenerii de business?
Că este important să învățăm continuu, să ne dezvoltăm atât la nivel personal, cât și la de business, și că, de cele mai multe ori, dacă te oprești din creștere nu vei stagna, ci o vei lua în jos. De asemenea, că seriozitatea, punctualitatea și comunicarea foarte bună te ajută pe termen lung.
Care sunt zidurile sau dificultățile de care te lovești și astăzi?
Provocările generate de pandemie și lockdown, inflația, costurile de energie și problemele de business legate de scalabilitate.
Ce vă doriți astăzi de la acest business?
Ne dorim să dăm un exemplu pozitiv, să fim un model, să arătăm că se poate dezvolta un business frumos de la un start-up; să educăm piața la nivel vestimentar și să schimbăm în continuare modul în care se îmbracă barbații și să îi ajutăm să comunice mai bine prin vestimentație, să fie mai încrezători. Încerc să contribui și pe zona educațională, prin mentorat – merg și vorbesc cu studenții. Astăzi, de la cei cu care lucrăm frecvent, cum ar fi partenerul bancar, ne dorim ca atunci când avem nevoie de facilități de creditare sau de îmbunătățire a cashflow-ului, să fie aproape de noi. De la parteneri ne dorim să ne susțină, iar pe termen lung căutăm un investitor strategic sau un grup de fashion cu care să facem un parteneriat astfel încât să trecem la nivelul următor.
Ce ți-ar plăcea să schimbi la industrie?
Dacă ne referim la industria textilă din România, care s-a bazat foare mult timp pe lohn, mi-aș dori să văd că iau naștere mai multe branduri locale ce generează valoare adăugată în țară. Dacă ne referim în general la industria textilă, cred că ar trebui să se pună mai mult accent pe calitate și sustenabilitate și mai puțin pe conceptul de fast-fashion.
Cum crezi că va evolua piața în care activați în următorii 5 sau 10 ani, având în vedere schimbările aduse de pandemie pe toatee planurile, de la mentalități la fluxuri de lucru?
Cred că oamenii sunt din ce în ce mai interesați de brandurile de la care își achiziționează produsele și de impactul pe care îl au atunci când fac o achiziție. Se pune mult accent pe sustenabilitate, pe generarea de valoare în comunitatea din care fac parte și pe feeling-ul pe care ți-l oferă un anumit produs, nu numai pe necesitatea utilizării lui. De aceea relația cu clientul va fi mai apropiată decât este astăzi, se va digitaliza pentru a facilita contractul, dar nu va dispărea interacțiunea fizică. Clienții vor căuta produse prin care să comunice și prin care să îți exprime personalitatea. Procesul de fabricare se va automatiza foarte mult, pentru că resursa umană tehnică dispare, iar noua generație nu mai vrea să învețe arta croitoriei și a marochinăriei.
Cum crezi că va arăta mentalitatea angajatului în viitorul apropiat?
Cred că angajații vor lua în calcul mai multe aspecte atunci când aleg un loc de muncă și nu va mai fi partea financiară cel mai important dintre ele. Va conta cum se simt în colectiv, spiritul de echipă, flexibilitatea oferită de angajator, eficiența la locul de muncă și cât de mult se identifică cu brandul și cu produsul.
Cum va arăta businessul peste 10 ani, ținând cont de toate evoluțiile tehnologice care se prefigurează, dar și de cele din comportamentul consumatorului?
Business-ul se va digitaliza foarte mult, dar în cazul nostru interacțiunea fizică cu produsul și cu echipa de consilieri va rămâne valoroasă și de baza în crearea experienței.
Lecții învățate cu Andreea Roșca
Cea mai valoroasă sursă de feedback sunt clienții pentru că ei sunt cei care ne cumpără produsul și pe baza cărora ne putem crește business-ul.
A doua categorie importantă de feedback poate veni de la oamenii care s-au aflat acolo unde suntem noi și, atunci când vorbim cu ei, ar fi bine să nu le cerem neapărat sfatul, ci să îi întrebăm ce au făcut când s-au aflat în situația în care suntem noi și ce au învățat din asta.
A treia sursă valoroasă de feedback sunt investitorii, pentru că au vazut mulți antreprenori și multe startup-uri, astfel că au o idee mult mai clară despre ceea ce funcționează și ce nu.
Feedback-ul este esențial, dar este foarte important să știm de la cine îl cerem și ce facem cu el.